Делегування повноважень на час відпустки секретаря

Відпустку сплановано. Щастю немає меж. Лишилося єдине — занурити колегу, який виконуватиме ваші обов’язки, в нову роботу. Пропонуємо інструмент, який допоможе не лише поінформувати в. о. секретаря про всі процеси, плани та графіки, а й дізнатися згодом, що насправді відбувалося, коли вас не було.

До відпустки готуйтеся завчасу. Напрямів три: скласти план для керівника, поінформувати колег, забезпечити інструкціями виконувача обов’язків (в. о.).

Найважливіші справи керівника ви плануєте наперед. Запрошення на ділові заходи теж отримуєте завчасно. Вам відомо, які запрошення керівник прийняв, а які відхилив. Отже, ви добре знаєте, які події припадуть на час вашої відсутності. Зафіксуйте ці події в календарі керівника. Узгодьте з ним дати, час, тези доповідей, тексти привітань, варіанти ділових подарунків тощо.

Поінформуйте колег про свою тимчасову відсутність — відповідальних за діловодство, укладачів документів, виконавців завдань на контролі. Розішліть письмове повідомлення, де зазначте, як довго вас не буде та до кого звертатися:

Шановні колеги!

З 14 по 28 серпня включно у мене відпустка. Мої обов’язки виконуватиме Софія Малик.

Прошу Вас своєчасно надавати попередні звіти про стан завдань на контролі, документи до нарад, протоколи зустрічей та проекти документів.

Залюбки відповім на запитання.

З повагою
Галина Маковій

Найскладніше — добре підготувати тимчасову заміну. Ми впораємося за 5 кроків і складемо Пам’ятку для в. о. секретаря, яка страхуватиме вас під час відпусток і лікарняних.

КРОК 1. Попрацюйте в тандемі

Коли листуєтеся щодо подій і доручень, які припадуть на період відсутності, ставте в копію в. о. Так колега поступово опанує нюанси процесів, перебуватиме у спільному з вами інформаційному полі й матиме підгрунтя, щоб поставити запитання-уточнення.

Ознайомте в. о. зі структурою електронних папок, номенклатурою справ, порядком погодження документів, маршрутами документів.

КРОК 2. Зробіть проби

За згоди керівника запропонуйте в. о. замінювати вас протягом 1-2 годин обідньої пори. Це добра нагода адаптуватися та уникнути стресів.

За 2-3 дні до відпустки проаналізуйте з колегою план на період вашої відсутності. Розберіть імовірні кризові ситуації.

Приклад 1

Софіє, якщо директор запізнюється на нараду зі стратегій розвитку, нараду проводить директор зі стратегії Розум Орест Данилович. Виробничий департамент зазвичай затримує документи до нарад. Відстежуйте терміни та нагадуйте виробничникам про документи.

Зверніть увагу в. о. на стиль вашого листування з керівником, узвичаєні умовні позначення, допустимий час відповідей на повідомлення від керівника.

Розкажіть про важливі звички керівника.

Приклад 2

Коли шеф приїжджає в офіс, потрібно одразу запропонувати йому каву: еспресо-романо зі шматочком апельсину.

Документи для розгляду та підписання подавайте двічі на день: о 9:15 та 14:00. Про документи, які потребують термінового розгляду й підписання, інформуйте керівника негайно через Skype.

Не розголошуйте особисту інформацію про керівника — навіть, щоб забезпечити його комфорт. Він розцінить це як зраду.

Відпустка директора: від повідомлення до наказу

Наостанок проведіть генеральну репетицію: ви — керівник, в. о. — секретар.

Наступні кроки, які слід зробити секретарю, передаючи свої обов’язки в. о., — у е-журналі «Довідник секретаря та офіс-менеджера».

Тетяна Мартинюк,
експерт з документування управлінської інформації

Вікторія Герасименко,
адміністративний менеджер Цифрового видавництва Експертус


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді