Унесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця

Автор
порталу «Кадровик-01»
На підприємстві працює працівник, що має право на пенсію на пільгових умовах. Чи обов’язково має бути в трудовій книжці цього працівника запис про атестацію робочого місця як підтвердження права на пільгову пенсію?

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника (ч. 1 ст. 48 КЗпП) та основним документом, що підтверджує стаж роботи (ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII).

Працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою КМУ від 24.06.2016 № 461 (далі — Списки № 1 і № 2), мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Порядок внесення до трудової книжки запису про атестацію

 

Вимогу щодо внесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця містить пункт 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58).

Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці роблять на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць.

У записі необхідно точно відтворити повне найменування Списку № 1 або № 2. Показники зі Списку обов’язково мають бути підтверджені в Карті умов праці, складеній для відповідного робочого місця за результатами атестації.

Отже, якщо працівник має право на пенсію на пільгових умовах, до трудової книжки обов’язково необхідно внести запис про атестацію робочого місця — на підтвердження цього права. Адже пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2 призначаються за результатами атестації робочих місць (п. 2 постанови КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442).

 

Приклад оформлення у трудовій книжці запису про підтвердження права на пільгову пенсію

Унесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця

 

До трудової книжки слід додати й засвідчений в установленому порядку витяг із наказу, яким затверджено перелік робочих місць, виробництв, професій і посад, для працівників яких передбачено пільгове пенсійне забезпечення (далі — Наказ про затвердження переліку).

Нагадуємо, що витяг є точною копією частини документа, тож має бути засвідчений належним чином. Напис про засвідчення складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення. Відтак проставляють печатку підприємства чи відділу кадрів.

Якщо працівника прийнято на роботу після атестації робочих місць та видання Наказу про затвердження переліку, першим до трудової книжки вносять запис про прийняття на роботу, а другим — про підтвердження права на пенсію на пільгових умовах.

 

Приклад оформлення в трудовій книжці записів про прийняття та підтвердження права на пільгову пенсію

Унесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця

 

Відповідальність за невиконання вимоги щодо заповнення трудової книжки

 

Невиконання вимог Інструкції № 58 кваліфікується як порушення законодавства про працю і може стати підставою для притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф — від 510 до 1700 грн.).

Відповідальність за порушення вимог законодавства про працю передбачено і для роботодавця у вигляді штрафних санкцій згідно зі статтею 265 КЗпП.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді