Свято першого дзвоника — як офіційно відпустити батьків з роботи

Напередодні 1 вересня чимало працівників просять дати їм відгул, аби провести цей день з дитиною. Як правильно це оформити?

Працівник може взяти щорічну відпустку на один день. Адже щорічні відпустки можна ділити на різні частини, головне — аби одна з частин була мінімум 14 к. д. (ч. 1 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Також можна оформити відпустку без збереження зарплати (ст. 26 Закону про відпустки).

Деякі роботодавці встановлюють в колдоговорі додаткову відпустку для працівників, що мають дітей шкільного віку. Це може бути відпустка для батьків або всіх школярів, або лише першачків чи учнів початкової школи.

10 запитань про додаткову відпустку на дітей

Краще не прив’язувати таку відпустку до дати «1 вересня». Адже початок навчального року не завжди збігається з цією датою. Наприклад, 2019 року Свято першого дзвоника можуть перенести на понеділок 2 вересня.

Якщо працівник працював у вихідний день і не отримав за це грошової компенсації, йому можна надати відгул (ст. 72 КЗпП). Також на додатковий день відпочинку може розраховувати донор (ст. 124 КЗпП).

Якщо жоден із означених варіантів не підходить, установіть працівнику на його прохання неповний робочий тиждень на один тиждень, на який припало свято.




Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді