Різниця між науковою пенсією і пенсією в солідарній системі фінансуватиметься до кінця року

Фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 № 848-VIII, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, відбуватиметься за чинним порядком до кінця року

Попри те що Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність»  від 13.12.1991 № 1977-XII (далі — Закон № 1977) втратив чинність, науковці-пенсіонери не постраждають.

До 01.01.2017 для наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 № 848-VIII, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV, на яку має право науковий працівник, фінансується у порядку, визначеному постановою КМУ від 24.03.2004 № 372 (далі — Порядок № 372). Таку норму містить затверджена нещодавно  постанова КМУ «Про реалізацію пункту 5 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 27.07.2016 № 472.

Нагадаємо, що Порядок № 372 було затверджено для реалізації норм статті 24 Закону № 1977. Державним органом, уповноваженим надавати роз’яснення із застосування Порядку № 372, є Пенсійний фонд України.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

Умови пільгового пенсійного забезпечення наукових та науково-педагогічних працівників в постійному полі зору наших експертів. Пропонуємо ознайомитись з ексклюзивними матеріалами:

Пільгове пенсійне забезпечення: законодавчі новації
(«Кадровик-01», № 06/2015)

Відпустка без збереження заробітної плати і стаж для пенсії
(«Кадровик-01», № 03/2013)

Зарахування часу проходження ординатури до страхового стажу для виплати грошової допомоги при призначенні пенсії
(«Кадровик-01», № 09/2013)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55911

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116385

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76239

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5530

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8672

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді