Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії

Підвищення рівня пенсійного забезпечення у 2023 році

Як відомо, у минулому році відбувся перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати. Тож розмір мінімальної пенсії за віком для людей, що не працюють та досягли 65 років, мають повний страховий стаж становить 2680 гривень (замість 2600 гривень).
Також передбачено збільшення мінімальної пенсії для тих, кому не вистачило страхового стажу, до 2093 гривень. Причина — зростання прожиткового мінімуму на 3,5% (2684 гривні).
 
У березні також планується індексація пенсій, яка складе 5,4%.

Пенсійна реформа — уже в парламенті: перших змін слід очікувати з 1 жовтняОнлайн-калькулятор розрахунку стажу

Збільшення пенсійного віку

У 2022 році для виходу на пенсію в 60 років — необхідно було мати 29 років страхового стажу, а у цьому році потрібно уже не менше 30 років. І відтепер в Україні до 2028-го щороку на один рік буде підвищуватися необхідний для отримання виплат страховий стаж
А той, хто після досягнення 60 років не має достатнього страхового стажу, матиме право на пенсію в 63 роки (якщо у нього є не менше 20 років стажу).
Якщо ж у людини є 15 до 20 років страхового стажу, вона почне отримувати пенсію при досягненні 65 років. Наявність стажу менше 15 років означає, що у 65 людина зможе отримувати державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат.

Що нового

Стаття 12 Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні” була доповнена частиною 9, яка дозволяє українцям з 16 років починати працювати офіційно та сплачувати при цьому пенсійні внески. Особа має право самостійно визначити розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати. Крім того, у кожного є можливість визначати, куди 70% із єдиного соціального внеску буде витрачатися.
які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Проєкт закону щодо накопичувальної пенсії 

Основна перевага накопичувальної пенсійної системи — це, по-перше, забезпечення майбутніх пенсіонерів і, по-друге, створення величезного фінансового внутрішнього ресурсу для країни. Мета накопичувальної пенсійної системи полягає у збільшення пенсії кожного громадянина, який сплачуватиме внески, завдяки тому, що, окрім солідарної пенсії, яка залишається в будь-якому випадку,  доплатою до цієї пенсії стануть зазначені накопичення.
ПЕНСІЯ ЗА ВІКОМ
 

Обрання пенсійного фонду

Передбачається, що людина сама обиратиме для накопичення державний чи недержавний пенсійний фонд. Але  приватним інституціям необхідно підготуватися до запровадження накопичувальної системи. Держава за допомогою законів і нормативних актів буде регулювати якість роботи цих фондів. Тому на першому етапі всі внески будуть здійснюватися саме до державного пенсійного фонду. При цьому буде створено нову інституцію замість чинного Пенсійного фонду України, що нині функціонує у державі. А вже через три роки після запуску системи громадяни зможуть самостійно обрати будь-який інший фонд, який матиме допуск до здійснення операцій в цій сфері.
 
Неодмінно стане у пригоді:
 
 
Щоб чітко виписати нормативну базу, на основі якої діятиме система, необхідно приблизно два роки до початку накопичень після ухвалення закону. Якщо цей закон схвалять у 2023 році, то накопичення почнуться не раніше, ніж на початку 2025 року. Ще декілька років цими коштами будуть розпоряджатися, виключно через їх вкладання в державні цінні папери. І тільки після цього ці кошти можна буде інвестувати в ринок. Система запрацює і буде на той момент вже перевіреною та надійною. Орієнтовно це будуть 2027-28 роки.


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді