Робота за сумісництвом державних службовців: зміни у законодавстві

Нещодавно у законодавство внесли зміни, які регулюють право на сумісництво. Наші фахівці підготували актуальний матеріал, в якому ви знайдете відповіді на питання про максимальну тривалість роботи за сумісництвом держслужбовців, порядок звільнення з роботи та порядок оформлення роботи за сумісництвом

Зміни у сумісництві працівників державних підприємств

Розпорядженням від 22.11.2022 № 1047-р Кабмін скасував наказ Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 № 43. 
З 25 листопада 2022 року втратила чинність постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245   на підставі постанови КМУ від 22.11.2022 № 1306.
А також зі статті 102-1 КЗпП виключена норма, щодо визначення Кабміном умов роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Обмеження права на сумісництво

Державний службовець може працювати за сумісництвом. Право на роботу за сумісництвом працівника підприємства будь-якої форми власності можуть обмежувати виключно законодавство, трудовий або колективний договір (ч. 2 ст. 21 КЗпП). Керівник підприємства не може запровадити обмеження на сумісництво для вагітних, неповнолітніх, а також для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими, чи небезпечними умовами праці.
 
Відтепер керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники та керівники структурних підрозділів також мають право на роботу за сумісництвом у будь-якій сфері. Але водночас вони, як посадові особи, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII  мають не допускати виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів.
 
Робота за сумісництвом державних службовців: зміни у законодавстві
СКАЧАТИ
 

Максимальна тривалість роботи за сумісництвом держслужбовців

Сумісник має право на повний робочий день. Якщо керівник згоден, він повинен на підставі заяви працівника встановити наказом робочий день вісім або більше годин, за умови наявності у штатному розписі 1,0 штатної одиниці.
 

Відпустка за сумісництвом

Сумісництво працівників державних підприємств не зобов'язує брати щорічну відпустку одночасно з відпусткою за основною посадою. Відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР сумісник має право використати щорічну відпустку одночасно з відпусткою за основною посадою у перший рік роботи до відпрацювання на підприємстві шести місяців, а також має право оформити на термін до закінчення відпустки за основною посадою відпустку без збереження зарплати.
 


СУМІЩЕННЯ ПРОФЕСІЙ ТА ПОСАД
 

Порядок звільнення з роботи за сумісництвом державних службовців

Наразі і основних працівників, і  сумісників звільняють із підстав, визначених КЗпП, з виплатою вихідної допомоги у випадках, передбачених статтею 44 КзпП. Керівник не може звільняти сумісника у зв’язку з  прийомом на роботу основного працівника.
Ірина Житкова експерт із кадрових питань, Київ
Скласти графік відпусток на 2023 рік буде легко, адже в матеріалі є зразки та наказ про затвердження відпустки. Порахувати залишки відпусток за минулі роки допоможе калькулятор, який ви знайдете в консультації.

Порядок оформлення роботи за сумісництвом держслужбовців

В зв’яку з втратою чинності переліку робіт, що не є сумісництвом, додаткову роботу необхідно оформлювати як цивільно-правовий договір про виконання робіт чи надання послуг, або як окремий трудовий договір про роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді