Страховий стаж для пенсії можна «докупити»

Відпустку для догляду за дитиною до 6-ти років не зараховують до страхового стажу для пенсії, оскільки за цей період не сплачують страхові внески. Чи може працівник сплатити їх самостійно? Не хочеться втрачати 3 роки стажу…

Працівниця, яка перебуває у відпустці без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6-ти років, не має права укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, оскільки перебуває у трудових відносинах із підприємством. Натомість після звільнення вона матиме право «докупити» необхідний пенсійний стаж за попередні роки.

Загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають:

Категорія осіб

Умова

• Громадяни України
• Іноземці — якщо інше не встановлено міжнародними договорами, обов’язковість яких визнала ВРУ
• Особи без громадянства

Працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України

Зокрема особи, які:

  • отримують допомогу з тимчасової непрацездатності;
  • перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • отримують допомогу для догляду за дитиною до трьох років.

Підстава — пункт 1 статті 11 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Норми Закону № 1058 слід застосовувати у частині, що не суперечить Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Питання добровільної сплати єдиного внеску регулює стаття 10 Закону № 2464. Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:

  • особи, які досягли 16 років та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, та не належать до платників єдиного внеску, у т. ч. іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, — на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • члени фермерського господарства, особистого селянського господарства.

Працівниця, яка перебуває у відпустці без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6-ти років, не має права укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі — договір), оскільки перебуває у трудових відносинах із підприємством. Хоча і не є застрахованою особою.

Особа, яка має право добровільно сплатити єдиний внесок, може укласти договір у ДФС. До ДФС треба подати паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податку, трудову книжку та довідку за формою ОК-5 з ПФУ. Такий договір може бути корисним для:

  • студентів навчальних закладів;
  • громадян, які працюють за кордоном;
  • самозайнятого населення;
  • «неофіційних» працівників.

Мінімальний строк договору — рік.

У подальшому (за умови звільнення) можна буде укласти договір про разову сплату єдиного внеску за попередні періоди, протягом яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у т. ч. за період з 01.01.2004 по 31.12.2010). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору (абз. 1 ч. 5 ст. 10 Закону № 2464).

Розмір єдиного внеску — 22% від бази нарахування єдиного внеску.

Купити пенсійний стаж — «задоволення» недешеве і по кишені далеко не кожному. Приміром, у січні 2017 року мінімальний страховий внесок — 704 грн (3200 грн × 22%). Один рік стажу «коштує» мінімум 8448 грн. Чи є у цьому сенс та чи варт товар роботи? Кожен вирішує самостійно.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді