ПФУ не вправі вимагати уточнюючу довідку для пільгової пенсії

Якщо в трудовій книжці є записи, що підтверджують стаж роботи для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, відсутня потреба в наданні підприємством уточнюючої довідки.

ПФУ не вправі вимагати уточнюючу довідку для пільгової пенсії


Питання призначення пенсії за віком на пільгових умовах для окремих категорій працівників регулює стаття 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.08.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Закон № 1058 регулює відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (ч. 1, 2 ст. 5 Закону № 1058). Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених Законом № 1058, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Що зробити кадровику, коли працівник досяг пенсійного віку: алгоритм

Право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ, та за результатами атестації робочих місць, на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, зазначених у частинах 2 і 3 статті 114 (ч. 1 ст. 114).

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом № 1058, зараховують до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених Законом № 1058 (абз. 1 ч. 4 ст. 24 Закону № 1058).

ПФУ не вправі вимагати уточнюючу довідку для пільгової пенсіїЧи знаєте ви, що документів для пенсії поменшало, а подати їх можна через вебсервіс ПФУ

Основний документ, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюють на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами (п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 № 637; далі ― Порядок № 637).

Якщо в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймають уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (п. 20 Порядку № 637).

5 «ні» директору, що вимагає звільнити пенсіонера

Висновок суду (постанова Першого апеляційного адміністративного суду від 04.09.2019 по справі № 360/1624/19) — уточнююча довідка може бути основним доказом підтвердження пільгового стажу в період роботи на відповідних посадах або за професіями лише у випадках, коли відсутня трудова книжка або відсутні відповідні записи трудовій книжці та коли такий пільговий стаж виник до 21.08.1992. Після 21.08.1992 основні документи, які підтверджують пільговий стаж ― період роботи на відповідних посадах або за професіями, які включені до Списків, є трудова книжка та документи, що підтверджують проведення атестації робочих місць за умовами праці.

При цьому, значення трудової книжки та результатів атестації як основних документів, що підтверджують пільговий стаж роботи, встановлено статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII. Будь-які підзаконні нормативно-правові акти, які суперечать цьому положенню, не можуть бути застосовані до спірних правовідносин.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

ПФУ не вправі вимагати уточнюючу довідку для пільгової пенсіїДізнайтеся, чи має пенсіонер «відпрацьовувати» при звільненні за власним бажанням?


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55491

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
113856

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76122

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5425

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8510

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді