У Раді обговорюють Трудовий кодекс

30.10.2019 Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів круглий стіл на тему: «Осучаснення законодавчого регулювання трудових відносин». У круглому столі взяла участь головний редактор Експертус Кадри Ірина Житкова.

У Раді обговорюють Трудовий кодекс

Кадрові звіти 2019

Комітет з питань соцполітики ВРУ піклується про осучаснення трудового законодавства.

Голова Комітету Галина Третьякова підкреслила, що у членів Комітету немає спротиву, намагання зробити щось погане людям праці і роботодавцям. «Є бажання, щоб у нас був економічний ривок. Ми розуміємо, що виконання Конвенції МОПу. Наші соціальні зобов’язання, які ми маємо, ми їх можемо забезпечити тільки за рахунок того, що ми почнемо дуже швидко економічно зростати. І всі наші кроки мають бути спрямовані на це. Наразі текст Трудового кодексу готується». Вона повідомила, що один із законопроєктів щодо осучаснення трудового законодавства можуть скоро прийняти. Законопроєкт № 2168 стоїть у порядку денному ВРУ на 31.10.2019.

Пояснимо: у зв’язку з передачею від Мінсоцполітики до Мінекономіки функцій забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції та трудових відносин, законопроєкт вносить відповідні зміни до КЗпП та інших законів. Відтак соціальна складова трудових відносин скасовується.

У Раді обговорюють Трудовий кодексУвага, дедлайн 06.11.2019: наказ про перенесення робочого дня у 2020 році

Виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців Олексій Мірошниченко у виступі зазначив, що настав час зменшити участь держави у регулюванні трудових відносин, прибрати державний патерналізм. Якщо ми хочемо прийняти Трудовий кодекс і максимально зробити його простим і зрозумілим, то у його основі повинні бути індивідуальні трудові відносини.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий відзначив, що над проєктом Трудового кодексу провели велику і вагому роботу. Міжнародна практика говорить про преференції працівника як менш захищену особу у трудових відносинах. «Якщо ми кажемо про баланс інтересів, то немає цього балансу інтересів». Він запропонував взяти на основу законопроєкт, вже попередньо напрацьований. Це прискорило б процеси узгодження.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовой відзначив, що негнучкість, зарегульованість трудового законодавства примушують фактично у багатьох секторах ховати ці трудові відносини і тікати в тінь. Він запронував:

  • знизити державне втручання в процеси і індивідуальні відносини у сфері праці;
  • визнати трудовий договір джерелом прав та обов’язків сторін трудових відносин;
  • поєднати простоту входу-виходу трудових відносин з одночасним суттєвим рівнем захисту працівника від раптової втрати роботи;
  • оптимізувати, тобто секвеструвати соціально-трудові гарантії.
У Раді обговорюють Трудовий кодексДо 15.11.2019 маєте скласти номенклатуру справ 2020

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко розповіла про системні порушення прав людини при значному погіршенні захисту трудових прав громадян. Зросла кількість випадків несвоєчасної виплати зарплати. Загальна заборгованість за останні місяці зросла більше ніж на 11%. Також зросла кількість незаконних звільнень працівників, неофіційно оформлених трудових відносин. «Вважаємо, що є нагальна потреба внести у національне трудове законодавство положення Європейської соціальної хартії, загальної декларації прав людини, міжнародного пакту про економічні соціальні права, конвенцій і директив Ради ЄС, які Україна зобов’язалася імплементувати під час ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС». при розробці нового Трудового кодексу необхідно врахувати положення директиви Ради ЄС обов’язок інформувати працівника про нові умови праці у письмовому вигляді, щодо охорони прав працівників тощо.

За інформацією Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Особливості трудових договорів із сумісниками

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді