Скорочення понад 18 000 працівників РДА. Що робить Уряд для тих, хто потрапив під скорочення

З 1 січня 2020 року скорочують 18 449 працівників районних держадміністрацій. Міністр КМУ Дмитро Дубілет пояснює, звідки взялась така цифра, та на що розраховувати скороченим працівникам.


Світлина Міністра Дубілета на Facebook рухається зі швидкістю 100 коментарів на годину. На своїй сторінці у соціальній мережі Міністр стверджує, що «рішення про скорочення було непростим, але необхідним».

Скорочення понад 18 000 працівників РДА. Що робить Уряд для тих, хто потрапив під скорочення

Міністр КМУ Дмитро Дубілет

Підґрунтя для скорочення за версією Дмитра Олександровича:

«Протягом останнього місяця ми провели велику роботу по аналізу всіх функцій РДА. Всього в РДА ми нарахували їх 111 за 11 напрямками. Кожен з цих напрямків ми розклали на атоми. До обговорення ми залучили всі профільні міністерства, а також співробітників ОДА і РДА.

Ось кілька принципів скорочення.
- Частина функцій дублюються з об'єднаними територіальними громади (ОТГ). Ви знаєте, що зараз проходить процес децентралізації (який затягнувся). У тих регіонах, де ОТГ сформувалися хоча б частково, відбувається дублювання.
- Частина функцій виявилися застарілими, невимірювальними та неефективними. Їх ми ліквідовуємо.
- Частина функцій можна перенести на вищий рівень (ОДА, територіальні органи центральних органів влади або навіть Київ).
- Частина функцій об'єднуються».

Алгоритм дій служби управління персоналом РДА у зв'язку зі скороченням

На що розраховувати працівникам, які потрапляють під скорочення:

«Ми хвилюємось за долю тих людей, які потрапляють під скорочення. Ось, що ми робимо, щоб мінімізувати цей удар.
- Ми робимо попередження співробітникам за 2 місяці, а також виплачуємо їм всі компенсаційні витрати, в тому числі за невикористані щорічні відпустки.
- Разом зі Службою Зайнятості ми працюємо над тим, щоб знайти кожному держслужбовцю нову роботу, навіть до моменту звільнення. Кожного буде супроводжувати кар'єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування. Пошук роботи, проведення професійного навчання, і навіть підготовка особи до започаткування власного бізнесу будуть проводитися із залученням найширшого кола організацій — бізнесу, ОТГ, профільних асоціацій тощо. Для цього всі співробітники будуть запрошені пройти профілювання.
- Ми залучили до цього процесу Профспілки. Через мережу своїх регіональних представництв вони будуть працювати з кожним держслужбовцям індивідуально.
- Разом з Міністерством цифровий трансформації і Міністерством економіки ми хочемо вже у січні запустити курс по ІТ-грамотності. Ці базові курси дозволять держслужбовцям безкоштовно навчитися цифровим навичкам і стати більш конкурентними на ринку праці».

Міністр вважає, що «Уряд мав проводити ці скорочення більш плавно останні 2 роки (з ходом децентралізації). Однак, на жаль, цього не робилося — можливо, через вибори».

Завершив свій допис Міністр майже класикою: «Дорогі держслужбовці, я дуже сподіваюся, що ви зможете знайти своє нове місце в економіці країни».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563321

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді