Ані дня без змін! Свіжий номер 02 «Кадровика-01» вже чекає на вас

Схоже, саме таке гасло обрали для себе нормотворці. Потік новин про ідеї Уряду та свіжі законопроєкти не вщухає. Але досвід та професійне чуття наших експертів дають змогу спрогнозувати, що «виживуть» далеко не всі законотворчі задуми.

Свіжий номер 02 «Кадровика-01» вже чекає на вас

Явний фаворит у перегонах за звання нової «трудової Конституції» — проєкт Закону «Про працю» № 2708. Прочитайте вже зараз коментар до найважливіших положень майбутнього ЗпП, що повністю замінить КЗпП. Деякі новації вас точно здивують. Наприклад, компенсація працівнику за передчасне звільнення та зникнення декількох видів відпусток.

Зміни, які стали реальністю, — оновлений Порядок перевірок з праці. Дізнайтеся про 5 ключових нововведень, що діють з останнього дня минулого року. Роздайте працівникам актуалізовані Пам’ятки про права та заборони для інспектора праці та про права роботодавця під час перевірки. А чи знаєте ви простий та дієвий спосіб спрогнозувати візит інспектора? Знайдете його в окремій статті цього номера.

На «низькому старті» перехід на електронні трудові книжки — КМУ затвердив базовий нормативний акт для запуску процесу.

Тішать обіцянки Уряду скасувати цілий оберемок статзвітів, зокрема 1-ПВ. Але є й «недоторканні» папери, наприклад звіт 10-ПІ — подавайте його, як завжди, у лютому. Прочитайте, як швидко та легко скласти звіт із новим Калькулятором розрахунку нормативу для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Лютий асоціюється із сердечками — символом кохання. Це чудово! Але для декого серце — не лише символ, а й спосіб реально виявити свою любов до людей — здати кров для порятунку життя. Підтримайте працівників-донорів, надайте їм додатковий день відпочинку. Як це зробити правильно — читайте у цьому номері.

Кажуть, поганий той рядовий, що не мріє стати генералом. Якщо ви ще не готові зростати до керівника кадрової служби, обов’язково прочитайте нашу статтю та надихніться на зміни у кар’єрі.

Неймовірна розмальовка, святкове оригамі та чудові малюнки учасників конкурсу «Моя мама — кадровик!» піднімуть вам настрій та допоможуть легко впоратися з усіма змінами!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159335

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5757

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16362

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126833

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді