Правил організації роботи під час карантину мають дотримуватись як працівники, так і роботодавці — наголошує Держпраці

Щоб запобігти розповсюдження COVID-19 на підприємстві роботодавець має організувати безпечні умови праці; за необхідності, змінити режим роботи підприємства. Одночасно працівники мають бути поінформовані про правила роботи під час карантину та чітко їх дотримуватись. Перевірте, чи виконуються правила на вашому підприємстві.

Правил організації роботи під час карантину мають дотримуватись як працівники, так і роботодавці — наголошує Держпраці


Управління Держпраці у Полтавській області нагадало, що задля запобігання розповсюдження коронавірусу на підприємстві роботодавець має:

  • Розмістити дезінфікуючі засоби при вході на територію підприємства, робочих місцях, тощо.
  • Забезпечити:
    • наявність у санвузлах мила, води, одноразових рушників та дезінфікуючих засобів для рук.
    • наявність смітників, до яких не потрібно торкатися руками.
    • протирання поверхонь, до яких часто торкаються, а саме: робочих столів, кухонних стільниць та дверних ручок.
    • наявність одноразових серветок, які зможуть використовувати працівники для протирання клавіатури, робочих столів тощо.

Працівникам підприємства необхідно:

  • Дотримуватись маскового режиму — носити захисну маску, коли вони знаходяться поряд з іншими людьми
  • Дотримуватись правил гігієни під час кашлю чи чхання. Прикривати рот і ніс тканиною чи серветкою під час кашлю чи чхання. Викидати використані засоби в окремий контейнер для сміття. Після цього мити руки з милом і/або обробляти їх дезінфікуючим засобом.
  • Часто мити руки з милом принаймні 40 секунд. Якщо немає такої можливості, обробляти руки дезінфікуючими засобами.
Наказ про видавання та використання захисних масок під час карантину

Алгоритми дій у разі виявлення COVID-19

Співробітники, у яких після прибуття на роботу або протягом дня виявляються симптоми гострого респіраторного захворювання (кашель, підвищення температури тіла), повинні бути негайно відправлені додому, залишитись у самоізоляції та повідомити сімейного лікаря для прийняття рішення щодо подальших дій.

Увага! У разі виявлення COVID-19 у співробітника чи члена його сім’ї, він зобов’язаний повідомити про це роботодавця з метою інформування інших співробітників та запобігання розповсюдження хвороби.

Держпраці закликає роботодавців забезпечити гнучкість політики надання відпусток для гарантування самоізоляції співробітників, які мають симптоми ГРЗ, а також для догляду за хворими членами сім'ї. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначено, що у разі встановлення КМУ карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у загальний строк, встановлений статтею 84 КЗпП та статтею 26 Закону України «Про відпустки».

За можливості, необхідно перевести працівників на виконання роботи дистанційно. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю ОМС, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома, а також надавати працівнику, у тому числі держслужбовцю, службовцю ОМС, за його згодою відпустку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
66

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25817

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46306

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33786

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22702

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді