Учасники бойових дій мають право раніше виходити на пенсію та отримувати більші виплати

Детально про особливості призначення пенсії

soldier.jpg

Призначення пенсій УБД має низку особливостей, які часто бувають не до кінця зрозумілими та викликають запитання. Чи призначить таку пенсію ПФ, якщо подати всі необхідні документи? Чи потрібно для призначення пенсії учаснику бойових дій мати страховий стаж? 

Обидва питання можуть бути пов’язані між собою – нестача страхового стажу дійсно буває причиною у відмові як звичайної, так і військової пенсії. Але одна справа, коли на пенсію претендує кадровий військовий, який служив все життя в ЗСУ, а інша, – коли пенсію оформляє цивільна людина, яка отримала статус УБД, наприклад, ставши добровольцем.

Розрахунок цих пенсій буде відрізнятися. Військовим пенсія призначатиметься за спеціальним Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення.

В другому випадку пенсія обчислюється на загальних підставах залежно від наявного страхового стажу і зарплати за нормами Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Статус УБД може отримати як доброволець чи контрактник, так і кадровий військовий. Вік і умови виходу на пенсію різні. Учасник бойових дій, який не є кадровим військовим, може вийти на пенсію на 5 років раніше і повинен мати страховий стаж. Кадровий військовий може піти на пенсію на 15 і навіть на 20 років раніше за наявності достатньої кількості військової вислуги.

Обидва питання можуть бути пов’язані між собою – нестача стажу. Якщо особи не були все життя військовими, проте отримали статус УДБ, то для призначення пенсії потрібно не лише відповідне посвідчення, але і достатня кількість стажу. 

Пільговий вік

Статус УБД дає право виходу чоловікам (і кадровим військовим, і ні) на пенсію у 55 років, жінкам – у 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. У цьому випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу. Кадрові військові можуть вийти на пенсію навіть раніше за наявності необхідної вислуги років.

Родини військових, які загинули під час бойових дій, також мають право на відповідне зниження пенсійного віку. Це стосується дружини (чоловіка), якщо вони не взяли повторний шлюб, та батьків, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Надбавки до пенсії УБД

Учасникам бойових дій до пенсії встановлюється доплата в розмірі 25% прожиткового мінімуму. Станом на 1 липня така надбавка складає 506,75 грн.

Є ще цільова грошова допомога в розмірі 40 грн. З 2004 року вона передбачена Законом "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни".

Разом з тим загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму: наразі така пенсія не може бути меншою ніж 4256,70 грн. Ця норма діє на підставі постанови Кабміну від 26 червня 2019 року № 543.

Доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії, адже такий статус може мати і військові і цивільні пенсіонери.

Отримання статусу УБД

Рішення про надання та позбавлення статусу УБД приймається спеціальними комісіями, що утворені при силових відомствах:

  • Міноборони,
  • Нацполіції,
  • Нацгвардії,
  • СБУ,
  • Держприкордонслужби тощо.

Для розгляду спірних питань існують також міжвідомчі комісії. В окремих випадках питання розглядається Міністерством ветеранів.

У місячний термін після завершення особами виконання бойових завдань командири (начальники) військових частин (підрозділів) мають представити відповідні документи на розгляд комісії. Якщо командир цього не зробив,  військовослужбовець може самостійно подати рапорт до відповідної комісії. Питання щодо надання статусу має бути розглянуто впродовж місяця.

Щоб отримати статус УБД, насамперед, необхідні:

  • доповідна записка командира військової частини, в якій вказується: псевдонім особи, годинні та просторові показники виконання ним поставленого завдання;
  • витяг з наказу про залучення особи до виконання бойових завдань;
  • витяги з документів, що стосуються поставлених завдань, зазначених у доповідній записці;
  • у разі потреби – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Особливості оформлення пенсії

Існує важлива відмінність в оформленні пенсії за вислугу років і за статус учасника бойових дій. В першому випадку треба звертатися до відділу кадрів тієї силової структури, до якої належить військовослужбовець, тобто за місцем служби чи роботи. Там допоможуть зібрати необхідні документи і передадуть їх до ПФ.

Учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус і посвідчення, а вже потім із цим посвідченням треба самостійно звертатися до ПФ (особисто або скориставшись порталом електронних послуг ПФ).

Пенсія військовим за вислугу років призначається:

  • незалежно від віку – за наявності 25 років військової вислуги, а льотчикам і підводникам – за наявності 20 років;
  • в 45 років – якщо на день звільнення в цьому віці військовий має не менше 25 років загального стажу, з яких не менше 12 років і 6 місяців календарної вислуги;
  • в 45 років – якщо на момент звільнення військовий має 20 років вислуги незалежно від загального стажу.

Пільги при обчисленні стажу

Окремі види військової служби можуть зараховуватися до вислуги років у полуторному, подвійному і навіть потрійному розмірі. Наприклад, в потрійному розмірі зараховуються періоди участі в бойових діях, в тому числі час безпосередньої участі в АТО.

Військова служба може бути зарахована і в загальний стаж, якщо мова про призначення звичайної пенсії за віком.

Розмір пенсії за вислугу років кадровим військовим

Базовий розмір пенсії за вислугу років складає 50-55% сум грошового забезпечення військовослужбовця.

За кожний рік вислуги понад 20 років пенсія додатково збільшується ще на 1-3% залежно від виду служби і пункту, за яким призначається пенсія.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 70% сум грошового забезпечення.

Загальний розмір пенсії не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що з 1 липня становить 2027 грн. Загальний розмір пенсії, призначений за згаданим Законом, не може бути менше 3854 грн (Постанова Кабміну від 14 липня 2021 року № 713).

Доплати за особливі заслуги

Громадяни, нагороджені, зокрема, орденами, мають право на доплату до пенсії відповідно до Закону "Про особливі заслуги перед Україною". Розмір доплат за цим Законом складає від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму ( від 405,40 до 810,80 грн).

Є військові, яким може бути надано статус особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною. Такими вважаються:

  • Герої України, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка»,
  • особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Зараз за цей статус доплачують до пенсії 70% прожиткового мінімуму, тобто 1418,90 грн (2027 х 70%).

З 1 січня 2023 року розмір цієї доплати мають суттєво підняти. Залежно від нагороди доплати тим, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною, складатимуть щомісяця від однієї до трьох мінімальних зарплат. Зараз мінімальна зарплата в Україні становить 6500 грн.

Доплата за особливі заслуги встановлюється незалежно від виду пенсії.

За матеріалами Соціальної інформаційної платформи

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55915

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116389

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76240

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5531

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді