Де пролягає межа між подарунком та хабарем?

В Міністерстві юстиції розповіли, як уникнути порушення законодавства

image32

Як урахувати антикорупційні обмеження в трудових відносинах

Напередодні новорічних свят у Мін'юсті надали офіційн роз'яснення стосовно прийняття подарунків. 

Так, правила та обмеження щодо отримання подарунків державними службовцями визначає ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції». У цій статті вказано, що отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, можна за таких умов:

  • вартість таких подарунків не перевищує одного прожиткового мінімуму (з 1 грудня 2022 року 2684 грн.) для працездатних осіб, встановленого на день прийняття подарунка, одноразово;
  • сукупна вартість подарунків, отриманих від однієї особи або групи осіб протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Водночас одержувати подарунки (незалежно від їх вартості) для себе або близьких осіб, а також вимагати та просити про презенти категорично заборонено:

  • якщо дарувальником є юридичні та фізичні особи, які перебувають в підпорядкуванні особи, якій дарують подарунок;
  • у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7351

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3480

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді