Інспектори праці виявили 7 неоформлених працівників у мережі квіткових магазинів: що загрожує роботодавцю

Хроніки перевірок Держпраці

В квітковій мережі виявили 7 неоформлених працівників

Сфера торгівлі – одна з найбільш ризикових галузей з питань використання праці неоформлених працівників.

Перевірки від Держпраці: статистика I півріччя 2021‑го

У місті Шостка Сумської області у мережі квіткових магазинів інспектори праці під час перевірки виявили 7 працівників без належного оформлення трудових відносин. Всього перевірили 5 точок продажу, де здійснює підприємницьку діяльність 1 суб’єкт господарювання.

В день перевірки було встановлено, що кількість застрахованих осіб за даними ПФУ становить лише 2 особи. Як 2 працівника змогли працювати на 5 точках одночасно? Інспектори праці встановили: в магазинах з продажу квітів поруч із офіційно працевлаштованими працівниками виконували функції продавців 6 осіб за ЦПД та 1 особа без жодних договорів. Остання повідомила, що являється працівником, проте працює неофіційно і тоді, коли виникає потреба, так як перебуває на пенсії.

Штрафи на роботодавця за порушення у сфері праці з 01.01.2021. Шпаргалка кадровика

В ході перевірки жодних документів, що підтверджують належне оформлення трудових відносин з 7 продавцями надано не було.

Слід зазначити, згідно додатків до ЦПД Виконавцям передаються матеріальні засоби та інструменти Замовника, та роботи виконуються в межах графіку встановленого для магазинів квітів, процес виконання є постійним та залежить від навантаження роботи суб’єкта господарювання.

Як оформляти основні реквізити у документах за ДСТУ 4163:2020

Даний факт має ознаку трудових відносин, оскільки виключно за трудовим договором роботу працівникові організовує роботодавець, який створює необхідні умови для виконання роботи, забезпечує сировиною, матеріалами та необхідними інструментами.

В результаті перевірки інспектори праці склали акт, винесли припис щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками та попередили про відповідальність за порушення законодавства про працю.

За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
165

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27205

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51059

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35124

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24137

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді