З 17 листопада діють зміни у атестації лікарів

Термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який сплив під час воєнного стану, подовжується автоматично

image36

Направлення лікарів медзакладів для роботи у складі лікарських комісій при ТЦК

17 листопада 2023 р. набрали чинності накази МОЗ:

  • «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» від 31.08.2023 № 1555 (далі — Наказ № 1555),
  • «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 серпня 2023 року № 1555» від 21.09.2023 № 1659.

Наказ № 1555:

  • визнає таким, що втратив чинність наказ МОЗ «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 04.08.2022 № 1415 (далі — Наказ № 1415);
  • встановлює, що під час воєнного стану не проводяться атестації, щоб підтвердити звання лікаря (провізора)-спеціаліста, присвоїти (підтвердити) кваліфікаційні категорії лікарям (провізорам), підтвердити звання спеціаліста та присвоїти (підтвердити) кваліфікаційні категорії професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я, присвоїти (підтвердити) кваліфікаційні категорії молодшим спеціалістам з медичною освітою та фармацевтам.

Наказ № 1555 вносить зміни до інших нормативно-правових актів, зокрема, — наказу МОЗ «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» від 22.02.2019 № 446. Зміни передбачають, що термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який сплив під час воєнного стану, подовжують на час воєнного стану та протягом трьох місяців з дня, як його припинять або скасують. Зазначимо, Наказ № 1555 не містить норму, що керівник закладу охорони здоров’я за місцем роботи подовжує дію посвідчень та сертифікатів наказом, як визначав Наказ № 1415. Отже, з 17 листопада 2023 термін дії документів подовжується автоматично на зазначений період.

Після того, як відновлять атестації, лікарі подаватимуть до атестаційної комісії копію документа, що засвідчує рівень володіння державною мовою за Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VIII.

Звертаємо увагу, що підпункт 2 пункту 4 Наказу № 1555 зобов’язував управління медичних кадрів, освіти і науки забезпечити оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті МОЗ після його державної реєстрації в Мін’юсті. Наказ № 1555 зареєстрували в Мін’юсті 15.09.2023 за № 1635/40691 — після чого МОЗ його оприлюднило.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (п. 6 Наказу № 1555).

Тобто «оприлюднення» й «офіційне опублікування» — це різні поняття.

МОЗ оприлюднив Наказ № 1555 на своєму офіційному вебсайті, але це не є офіційним опублікуванням. Нормативні акти МОЗ офіційно публікують в «Офіційному віснику України».

В «Офіційному віснику України» від 17.11.2023 № 92 опублікували обидва накази МОЗ. Відтак, 17.11.2023 — дата набрання чинності.

Ірина Матійко

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169849

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5567

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10168

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10199

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді