Звільнення працівника, який з'явився на роботі у нетверезому стані

Детально від БПД

Звільнення працівника, який вийшов на роботу у нетверезому стані

Роботодавець має право притягнути до дисциплінарної відповідальності працівника, який під час виконання своїх трудових обов’язків перебуває у стані алкогольного сп’яніння:

  • оголосити йому догану,  
  • звільнити з роботи.

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його дії можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадках появи працівника на роботі у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння (п. 7 ст. 40 КЗпП).

Чи можна звільнити дистанційного працівника за нетверезий стан

Застосування дисциплінарних санкцій можливе не лише у тому випадку, коли працівник прийшов на роботу у стані алкогольного сп’яніння, а й коли вживає алкогольні напої під час робочого процесу. Працівник, який вживає алкоголь за кілька хвилин до закінчення робочого дня вважається таким, що грубо порушує трудову дисципліну і несе за це відповідальність.

Якщо працівник з'явився в нетверезому стані на робочому, то як визначити характерні ознаки алкогольного сп’яніння та довести перебування особи під дією цих згубних напоїв? КЗпП не містить чіткого переліку, за яким можливо визначити, чи перебуває особа під впливом алкоголю чи ні.

В таких випадках застосовують переважно Інструкцію про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затверджену наказом МВС, МОЗ 9 листопада 2015 року № 1452/735, там зазначено, що ознаками алкогольного сп’яніння є:

  • запах алкоголю із рота
  • порушення координації рухів
  • порушення мови
  • виражене тремтіння пальців рук
  • різка зміна забарвлення шкіри обличчя
  • поведінка, що не відповідає обстановці

Як оформляти основні реквізити у документах за ДСТУ 4163:2020

У разі виявлення зазначених ознак, роботодавець має право звільнити працівника, проте, він зобов’язаний:

  • забезпечити себе доказами появи працівника на роботі у стані алкогольного сп’яніння. На підтвердженням можуть бути отримані медичний висновок, акти, пояснення третіх осіб;
  • витребувати у працівника письмове пояснення причини появи на роботі в такому стані;
  • отримати згоду профспілкового органу на звільнення;
  • видати наказ про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення не пізніше одного місяця з дня виявлення проступку, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або відпусткою (але не пізніше 6 місяців з дня здійснення проступку). З наказом слід ознайомити працівника під підпис. Якщо працівник відмовляється від підпису, про це складається відповідний акт;
  • провести з працівником остаточний розрахунок і видати йому копію наказу про звільнення і належним чином оформлену трудову книжку.

Згідно чинного законодавства, працівник вправі звернутись з мотивованою заявою до роботодавця з проханням скасувати наказ про звільнення та поновити його на роботі, якщо він не погоджується з рішенням роботодавця. У разі отримання відмови у поновленні, звільнений працівник має право звернутися з заявою про вирішення трудового спору до суду.

За матеріалами БПД

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27360

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51674

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді