День кадровика в Україні

Автор
порталу «Кадровик-01»
У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.

День кадрового працівника: історія та традиції

Офіційний день кадровика в Україні, на жаль, не має державного статусу. Тому історично склалося, що День кадрового працівника відзначають двічі на рік. Традиція такого  святкування започаткована в кадрових службах органів внутрішніх справ. Поступово день кадровика почали святкувати і на інших підприємствах, установах, організаціях.
Слід зазначити, що День кадровика в Україні неофіційно святкують 27 квітня — у 1993 році Кабмін прийняв постанову «Про трудові книжки працівників» № 301, якою затвердив зразок бланка української трудової книжки. Саме з цією подією і пов’язана дата святкування на будь-якому підприємстві чи установі, незалежно від того, чим воно займається.
Разом з тим, Наказом Міністра оборони України «Про встановлення Дня працівника кадрових органів» встановлено, що День працівника кадрових органів Міністерства оборони України та Збройних сил України відзначається щороку в першу неділю жовтня. 
Цікаво, що Міжнародний день HR-менеджера Європейські країни святкують 20 травня. 

Важливо!

Термін «HR» (Human Resources) і «кадровий працівник» часто використовуються як синоніми, проте вони можуть мати трохи різний спектр діяльності в залежності від компанії або контексту. У деяких випадках «HR» може вказувати на ширший перелік обов’язків, включаючи не лише управління кадрами, а й стратегічне планування персоналу, розвиток персоналу, управління відносинами з персоналом та інші аспекти, пов’язані з людськими ресурсами. «Кадровий працівник» може бути більше спрямованим на конкретні адміністративні або операційні завдання, такі як найм, звільнення, підготовка документації тощо.

День кадровика в Україні 2024

День кадрового працівника, на жаль, в Україні до сьогодні офіційно не встановлено на державному рівні як свято. Однак, пропонуємо варіанти святкування, які будуть актуальними та приємними для будь-яких 
компаній чи організацій:
  • Вручення подяк і нагород. Відзначте кадрових працівників за їхній внесок у розвиток компанії, вручаючи подяки, грамоти або подарунки.
  • Організація заходів. У день кадрового працівника організуйте різноманітні заходи, такі як семінари, тренінги, конференції чи тематичні вечірки.
  • Тематичне оформлення. Прикрасьте офіси чи робочі приміщення в тематиці професії кадрового працівника, з використанням відповідних декорацій і атрибутів.
  • Подяка та визнання. Висловіть слова подяки та визнання кадровим працівникам за їхню працю та внесок у розвиток організації.
  • Соціальні заходи. До святкування можуть бути включені соціальні заходи, такі як обіди, вечері або корпоративні заходи, де працівники можуть спілкуватися та розважатися разом.
Загалом, це свято служить не лише як відзначення досягнень кадрових працівників, а й як час для об’єднання колективу та підтримки професійного спілкування та взаєморозуміння в організації.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді