Як уникнути помилок при заповненні декларації?

НАЗК підготувало пам’ятку з найпоширеніших помилок при заповненні декларації

Як уникнути помилок при заповненні декларації?


До Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щороку надходить близько 800 тис. декларацій. Яких помилок найчастіше припускаються декларанти? Завдяки аналізу ризиків у деклараціях IT-інструментами спеціалісти визначили типові неточності під час заповнення документа.

Аби уникнути огріхів у майбутньому, НАЗК пропонує скористатися спеціальною пам’яткою. У ній перераховані невідповідності, що найчастіше зустрічаються в деклараціях народних депутатів, депутатів місцевих рад та чиновників органів місцевого самоврядування.

За словами заступника Голови НАЗК Романа Сухоставця, «НАЗК зацікавлене, щоб повна перевірка декларації проходила лише у тому разі, якщо посадовець реально намагається приховати незаконне майно. Впевнені, що, маючи такий перелік, більшість публічних службовців зможе з легкістю уникнути ненавмисних помилок. Натомість недоброчесні посадовці, які використовували, наприклад, позначку «не відомо» для приховування статків, розумітимуть, що таким чином вони не можуть не вказати вартість квартири чи авто, купленого за кошти невідомого походження».

Як діяти керівнику, якщо працівник невчасно подав декларацію

ТОП-5 помилок, яких припускаються посадовці:

1. Не вказують інформацію щодо об’єктів нерухомості та транспортних засобів, які належать їм або членам сім’ї на праві власності чи користування. Найчастіше забувають про земельні ділянки та автомобілі.

2. Не зазначають вартість об’єктів декларування. Наприклад, квартир, будинків, земельних ділянок, цінного рухомого майна (ювелірних виробів, годинників, колекцій та ін.), автомобілів тощо. В той самий час інформація про їх вартість як правило відома чи могла бути відомою декларанту.

3. Народні депутати України часто не зазначають вартість майна, що належить до розділу 5: «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», навіть тоді, коли вона відома, а також необґрунтовано включають речі до складу колекцій без наявності документів, які підтверджують їх придбання (набуття), включення до складу колекції.

4. Депутати місцевих рад вказують замість посади, за якою виник обов’язок подати декларацію, «депутат», фактичну посаду та місце роботи. Наприклад, директор ТОВ, водій підприємства, пенсіонер чи безробітній.

5. Посадовці органів місцевого самоврядування у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» часто не декларують жодного об’єкта, який використовувався для проживання у звітному періоді та не вказують навіть власне місце проживання та місця проживання членів сім’ї.

Як повідомляти про зміни в майновому стані

Ознайомитися з пам’яткою можна за посиланням.

Звертаємо вашу увагу: кампанія декларування триває до 31 березня 2022 р.

Пам’ятайте! Слід вказати у декларації належне вам та членам вашої сім’ї майно (на праві власності, володіння та/або користування) і його вартість. Якщо така інформація не вказана, НАЗК може виявити ці дані завдяки ІТ-інструментам, а потім розпочати перевірку вашої декларації.

Джерело: веб-сайт НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді