Президент оголосив про призов резервістів в особливий період

Офіційний текст документа мають оприлюднити 24.02.2022

Президент оголосив про призов резервістів в особливий період

Чи можна звільнити під час військової служби

Президент України Володимир Зеленський оголосив 22 лютого 2022 року під час свого звернення, що підписав указ про призов резервістів в особливий період.

«Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, мова йде виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву», — зазначив Володимир Зеленський.

Як забезпечити гарантії працівникам на час військової служби

Нагадаємо, що 23.04.2021 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021 № 1357-ІХ (далі — Закон № 1357).

Закон № 1357 удосконалив організаційно-правові засади комплектування ЗСУ високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період та додав до звичних видів військової служби новий — військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (абз. 9 ч. 6 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон № 2232).

Що робити кадровику

Готуватися до призову резервістів. Після того, як оприлюднять Указ Президента, призвати зможуть не тільки працівника, який уклав контракт про проходження служби у військовому резерві, а й тих, хто зарахований до військового оперативного резерву після проходження військової служби та має бойовий досвід (ч. 10 ст. 2 Закону № 2232).

На час військової служби за призовом увільнятимемо призваного працівника-резервіста від роботи. Будемо зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Експерти Експертус: Кадри спільно з фахівцями Генерального штабу Збройних сил України вже готують для вас консультацію, яка допоможе увільнити від роботи і забезпечити гарантії працівникам-резервістам, яких призвуть на військову службу.

Олена Петровська

експерт Експертус Кадри

За матеріалами

системи «Експертус Кадри»

та відеозвернення президента

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді