Звільнення за власним бажанням під час служби за контрактом

4945

Запитання

Чи можна звільнити працівника з роботи за власним бажанням під час служби за контрактом?

Відповідь

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, роботодавець зберігає місце роботи, посаду і середній заробіток.

Ці гарантії означають, що працівника, який перебуває на військовій службі за контрактом, заборонено звільняти з ініціативи роботодавця.

Але, якщо працівник під час військової служби за контрактом приїхав у відпустку і подав заяву про звільнення за власним бажанням, підстави для відмови у задоволенні прохання відсутні.

Теорія проти практики

Звільнення за власним бажанням під час служби за контрактом
Ірина Житковаголовний редактор Експертус: Кадри
Строковий трудовий договір із працівником закінчується під час військової служби. Закон дозволяє звільнити, проте з 2018 року суди і Держпраці дотримуються іншої позиції.

Утім, щорічну основну відпустку надати працівнику Ви не можете, оскільки він увільнений від роботи на весь час, необхідний для виконання обов’язків, пов’язаних з військовою службою за контрактом і йому виплачується середній заробіток за цей період.

Якщо працівник бажає звільнитися, виплатіть йому при звільненні компенсацію за всі невикористані ним дні щорічної основної відпустки.

Компенсація відпустки при звільненні: 8 гострих запитань

1111

УВАГА! 30.08.2019 почав діяти новий Порядок перевірок з праці

111

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізований працівник вступає на військову службу за контрактом: дії роботодавця

Нині чимало працівників після мобілізації продовжують військову службу за контрактом. Роботодавцям необхідно добре розумітися, яким гарантіями необхідно забезпечити таких працівників.
9752

Гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку

Законодавством встановлено категорії працівників, які мають гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку
35711