Порядок інформування профспілки про заплановане скорочення

2047

Запитання

Як правильно інформувати профспілку, якщо на підприємстві заплановане скорочення?

Відповідь

Якщо профспілкова організація є, то інформуйте профспілку за три місяці до планованих звільнень (ч. 3 ст. 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 № 1045-XIV, далі — Закон про профспілки).

Як провести скорочення штату

Закон про профспілки вимагає за три місяці до звільнень лише попередити профспілку, а не отримати її згоду. Згоду отримуватимете пізніше.

Повідомте профспілку про причини звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, строки звільнення (ч. 2 ст. 49-4 КЗпП).

Роботодавець інформує профспілку у разі:

Складіть лист-повідомлення профспілці. Законодавство не визначає форми повідомлення. Складайте у довільній формі. Головна вимога до тексту — наявність інформації, надати яку зобов’язує стаття 22 Закону про профспілки, а саме: про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень.

Наступні три місяці консультуйтеся з профспілкою щодо заходів для запобігання звільненням чи їх мінімізації, пом’якшення несприятливих наслідків звільнень (ч. 2 ст. 49-4 КЗпП, ч. 3 ст. 22 Закону про профспілки).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Курси кадровиків

Здобувати освіту онлайн – не лише тренд, а й спосіб зекономити час і кошти на дорогу, підлаштувати під себе розклад і перейняти досвід від кращих фахівців у своїй галузі. Які дистанційні курси для кадровиків обрати?
14726

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.
39321