Зразок Акта про знищення документів

Автор
порталу «Кадровик-01»
Документи, строк зберігання яких закінчився, включають до Акта про вилучення для знищення документів, не внесених до НАФ. Форму Акта та порядок його складання, погодження та затвердження встановлено Правилами № 1000/5

 

 

Коли складати Акт

Акта про вилучення для знищення документів, не внесених до НАФ (далі — Акт знищення документів) складають на усі документи організації (а не окремого структурного підрозділу), строк зберігання яких завершився на день підготовки Акта.

Кожному Акту присвоюють унікальний номер. Нумерація Актів за весь час діяльності організації — валова, починаючи з № 1.

✅ Порада

Під час складання Акта обов’язково звертайте увагу на примітки, наведені у відповідних графах Переліку № 578 та галузевих переліків для різних видів документів. В примітках може бути зазначено, що документи можуть бути знищені, наприклад:

  • за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства;
  • після закінчення строку договору.

Якщо відповідно до номенклатури справ договори про надання послуг з підвищення кваліфікації працівників, проведення тренінгів тощо формують у кадровій службі, то при вилученні таких документів для знищення необхідно враховувати дати, коли припинив свою чинність кожний договір.

Організація обліку документів кадрової служби

⭐ Приклад ⭐

Справа містить договори, строк дії яких закінчився у січні, червні та вересні 2017 року. Ця справа мала зберігатися три роки впродовж 2018–2020 років і включатися до Акта про вилучення документів для знищення не раніше 1 січня 2021 року

Для деяких документів строк зберігання може визначитися як «Доки не мине потреба». Чи потрібні ще такі документи, визначає саме експертна комісія під час проведення експертизи цінності.

Організація військового обліку

Знищення документів, строк зберігання яких закінчився

 

Деякі документи зберігаються «до заміни новими». Якщо документ затверджено в новій редакції, експертна комісія розглядає питання вилучення документа з попередньою редакцією для знищення.

Акт оформлюють у двох примірниках. Записи про однорідні справи за декілька років вносять до Акта під загальним заголовком із зазначенням кількості справ у груп.

Типова форма Акта знищення документів

Скачати зразок

Акт про знищення документів

Зразок заповнення Акта знищення документів

(за ДСТУ 4163:2020)

Скачати зразок

Акт про знищення документів


Як організувати документи архіву

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді