Військовий облік жінок: як визначатимуть спеціальність

Теми:
Роз’яснення надав член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський

viyskovuy_oblik_zhinok.jpg

На пресконференції 17 серпня народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нагадав, що до 01.10.2022 року жінки, чиї спеціальності підпадають під перелік військовозобов'язаних, мають стати на військовий облік.

Як увільнити через призов по мобілізації

Нардеп пояснив, що спеціальність жінок, які підпадають під військовий облік, визначатимуть за дипломом

«Жінки, які здобули професійну освіту за відповідним фахом. Тобто це не ті, які працюють не за спеціальністю, а ті які мають відповідний документ, якій підтверджує їхній рівень кваліфікації», — прокоментував він.

Ф. Веніславський додав, що для жінок, які не стануть на облік, на першому етапі не застосовуватимуться заходи впливу. Водночас у майбутньому, у випадку ухилення від постановки на військовий облік, можуть бути застосовані заходи від адміністративної відповідальності до примусових заходів, у разі системного ухиляння від виконання вимог постановки на облік.

Нагадаємо, що Міноборони наказом № 35 скоротило перелік військовозобов'язаних спеціальностей до семи професій та 14 спеціальностей.

Хто з жінок має стати на військовий облік до 01.10.2022 року?

З 1 жовтня на військовий облік зобов’язані стати представниці таких спеціальностей:

  • Хімія, хімічні технології та інженерія, біологія.
  • Телекомунікації та радіотехніка.
  • Інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.
  • Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка.
  • Науки про Землю, географія, фізика та астрономія.
  • Харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • Забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості.
  • Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза.
  • Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування.
  • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія.
  • Ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна.
  • Облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування.
  • Видавництво та поліграфія.
  • Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.

Врахуйте, що в Україні існує Реєстр документів про освіту, який до початку військової агресії рф проти України використовувався для перевірки документів та спецперевірки при зарахуванні на держслужбу. Реєстр містить документи про вищу, фахову передвищу, професійну (професійно-технічну) та загальну середню освіту.

Зазначений сервіс дає змогу підтверджувати справжність документів про вищу освіту державного зразка, виданих з 2000 року, проте МОН має повну базу даних щодо дипломів про освіту.

Власником цієї інформації є держава. Розпорядником реєстру — Міністерство освіти і науки України, технічним адміністратором — державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління МОН.

За матеріалами ZN.ua

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
52

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25791

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46155

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33721

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22647

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді