Акт про відсутність працівника на роботі: зразок за ДСТУ 4163:2020

Автор
порталу «Кадровик-01»
Роботодавець не має права звільнити працівника, лише тому, що він не прийшов на роботу. Відсутність працівника та факт того, що з ним намагалися зв’язатися необхідно зафіксувати документально. Скачайте зразок акта за ДСТУ 4163:2020 про відсутність працівника на роботі та користуйтеся ним як шаблоном, щоб дотриматись вимог законодавства й уникнути претензій з боку працівників і перевіряльників.

Перед звільненням працівника за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП) або звільнення у зв’язку з відсутністю понад на роботі понад чотири місяці з невідомих причин (п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП), на кадровика чекає чимало роботи. Зокрема, документування відсутність працівника та спроби зв’язатися з ним.

Особа, якій роботодавець доручив подальше розслідування факту відсутності співробітника, має скласти акт про відсутність працівника на роботі. До складання такого документа залучаються працівники, які можуть підтвердити відсутність співробітника на робочому місці протягом усього робочого дня або його частини. Також можуть залучатися члени представницького органу трудового колективу.

Акт про відсутність працівник в Україні доцільно складати за кожен день, поки триває розслідування.

На практиці ж нерідко акти часто складають не щодня, а раз на тиждень, або й раз на місяць. Однак в таких випадках необхідно зібрати додаткові документальні підтвердження відсутності працівника, а саме:

  • табелі обліку використання робочого часу, що ведуться на підставі зданих пропусків або інших документів;
  • відомості автоматизованої системи обліку приходу/уходу працівників;
  • копії журналів, у яких працівники ставлять свій підпис при приході на роботу (уході з роботи) тощо.

Крім  того, доповідні записки працівників, до обов’язків яких належить спостерігати за приходом/уходом інших працівників (чергові бюро перепусток, охоронники та ін.) можуть слугувати додатковими документами, що підтверджують факт відсутності працівника на роботі.

Акт про відсутність працівника на роботі

Акт про відсутність працівника на роботі

СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді