Black Friday: уникніть пасток одноденного шопінгу

Автор
порталу «Кадровик-01»
Очікуєте на Чорну п’ятницю? Будь-що прагнете за прийнятною ціною оновити гардероб? Не дає спокою думка, скільки триватиме розпродаж і де продають речі зі знижками постійно? Поради нашого експерта допоможуть не допустити прикрих помилок

Варіант 1

Варіант 2

Наявні всі розміри найрізноманітніших товарів, безліч трендових речей — за повною вартістю чи з незначною знижкою 5–30%

Знижки максимальні 70–90%, але розмірів бракує

Чорної п’ятниці зможете придбати улюблені речі з величезною знижкою.

У магазині на вас чекає не лише мегазнижка, а й величезна черга до приміряльні та каси. Тому перш ніж придбати певну річ, підіть у магазин заздалегідь, поміряйте її у спокійній обстановці. Складіть список обов’язкових покупок, щоб не витрачати час на непотрібні речі.

Зробіть собі подарунок

Відділ кадрів — 2021: підсумки року

Зареєструватися

Сезонний розпродаж

Законодавство України, на відміну від Європи, не встановлює днів розпродажу. Але орієнтовні дати розпродажу можна відстежити. Літній розпродаж починається у другій половині липня і триває до вересня. Зимовий починається у середині грудня і закінчується наприкінці січня.

Роздрібні магазини. На початку розпродажу наявний фактично весь розмірний ряд із незначними знижками — від 5 до 30%. Наприкінці розпродажу популярних розмірів майже немає, а знижки вже максимальні — 70–90%. Зрештою дочекаєтеся високої знижки, але річ, яка вам сподобалася, можуть купити, або не залишиться вашого розміру.

Інтернет-магазини. Знижки на сезонні колекції в інтернет-магазинах бувають більшими, а починаються раніше, ніж у роздрібних магазинах. Онлайн зручніше відстежувати залишки за найпривабливішими цінами. У багатьох магазинах є безкоштовне постачання. Можна купувати товари по всьому світу за нижчими цінами, ніж у роздрібних магазинах.

Знижки цілий рік

Постійні знижки діють в аутлетах, дисконтних і стокових магазинах. Там продають речі з попередніх колекцій за зниженими цінами, а також додатково проводять розпродаж.

Дисконти і стокові магазини. Дисконти — магазини попередніх колекцій одного бренда. Зазвичай вони розташовані на території великих аутлетів, але можуть бути відокремленими. Якщо продають колекції різних брендів, то правильна назва — мультибрендовий дисконт-магазин або стоковий магазин. Недолік таких магазинів у тому, що немає всіх розмірів. Річ із нової колекції може й не потрапити в дисконт-магазин, оскільки її купили за повною ціною. Зате речі продають із великими знижками — до 90% від початкової вартості.

Інтернет-мегамоли. Деякі влаштовують дні додаткових знижок за різними категоріями товарів, приміром, з 15-го по 22-ге число знижка на все взуття 22%. Про подібні акції дізнавайтеся на сайті магазинів або з їх розсилання. Також бувають різноманітні акції, наприклад 1 + 1 = 3 або друга річ у подарунок. Асортимент онлайн-магазину зазвичай ширший, ніж у роздрібного.

Як оформляти основні реквізити у документах за ДСТУ 4163:2020

«Щасливі» години

Речі зі знижкою можете придбати в певні години або на закритому розпродажу. Також магазини знижують ціни на речі з невеликими дефектами.

«Щасливі» години або дні. Деякі магазини знижують ціни в певні години або дні — наприклад, з 9:00 до 13:00 або в четвер. У цей час у магазині діє знижка на весь асортимент і навіть на нову колекцію.

Закритий розпродаж. Постійних клієнтів запрошують до магазину за один-два дні до початку відкритого розпродажу. Так вони можуть першими вибрати речі й уникнути великого скупчення людей. Розмір знижки буде такий самий, як на відкритому розпродажу.

Знижки за речі з дефектами. Іноді магазини роблять знижки на речі з незначним недоліком — відірваний ґудзик, є зачіпка або пляма. Якщо ви впевнені, що цей дефект не завадить вам носити річ, сміливо просіть знижку. Якщо брак суттєвий, не купуйте.

Знижки на останні екземпляри. Часто ціни знижують, якщо річ остання або з вітрини. Знижка тоді становить до 30%.

Правила ефективного розпродажу

Шопінг у дні розпродажу ефективний і вигідний. Дотримуйте правил, щоб уникнути помилок.

Дайте собі час, щоб обміркувати майбутню купівлю. Вийдіть на вулицю, випийте чаю або кави чи залиште рішення до завтра. Якщо вирішите повернутися за обновкою, то вона справді вам потрібна.

Складіть список необхідних покупок. Ви не піддастеся спокусі й не купите зайвих речей, які потім мертвим вантажем посядуть у вашому гардеробі. Завжди тримайте список напохваті, у гаманці.

Купуйте класичний гардероб. На нього не впливають модні тенденції. Такі речі служитимуть довго і не втратять актуальності у наступному сезоні.

Black Friday: уникніть пасток одноденного шопінгу
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Чи може працівник відмовитися від відпустки? За якими правилами переносити відпустку? Що робити з відпускними? Відповіді на ці запитання є у нашого експерта

Плащ-тренчкот, спідниця-олівець, жакет а-ля Chanel, сукня із запахом, витончені чорні туфельки, маленька чорна сукня, біла сорочка — це речі поза часом, вони завжди пасують у будь-якому гардеробі.

Купуйте речі, які коштували дорого. Наприклад, верхній одяг. Знижки на такі речі будуть значними. Також вигідно купувати на розпродажу взуття, зокрема зимове, демісезонне. Купуйте на розпродажу аксесуари: хустки, шарфи, косинки, палантини, біжутерію, окуляри, сумки, краватки тощо.

Не купуйте речі лише тому, що вони дешеві. Запитайте себе: «Купила б я цю річ за повну ціну?» Якщо відповідь негативна, не купуйте. Багато людей готові купити непотрібну річ тільки тому, що на неї велика знижка.

Не купуйте на розпродажу трендових речей. Якщо стежите за останніми модними тенденціями і дотримуєте їх, то одяг купуйте на початку сезону, щоб устигнути його поносити. Якщо купите річ на розпродажу наприкінці сезону, у вас майже не залишиться часу похизуватися нею. У наступному сезоні вона буде неактуальною.

Не купуйте про запас. Жінки люблять купувати речі на майбутнє. Найпоширеніше пояснення — «Схудну на кілька кілограмів і носитиму». Але це небезпечна ідея! Коли з вами станеться така трансформація, точно не знає ніхто, а річ може перестати вам подобатися або вийде з моди.

Навіть солідні магазини під час розпродажу намагаються збути залежаний товар низької якості. Тому будьте особливо уважними до якості речі, яку купуєте на розпродажу.

Не поспішайте. Коли зайдете до магазину, спочатку роззирніться. Зазвичай біля входу розвішані яскраві речі, які притягують погляд. Менш екстравагантні речі за вигідною ціною розміщують у різних кінцях торговельного залу.

Приміряйте одяг. Не вірте вказаним розмірам. Приміряйте річ і переконайтеся, що вона на вас. І якщо виріб великий або малий, не вкладайте в нього грошей.

Звертайтеся до консультантів. Щоб мати точну інформацію про знижки, акції та остаточну вартість покупки, зверніться до консультанта. Коли в магазині масовий розпродаж, не завжди поточні зміни цін відображені на наліпках виробів.

Поцікавтеся, скільки вони коштують без урахування знижок. Робіть це, перш ніж касир проб’є вам чек. Ще раз оцініть вигоду від купівлі.

Як висновок

  1. Вирушайте до магазину в період знижок із чітким планом дій і списком речей, які хочете придбати
  2. Одягайтеся так, щоб вам було не жарко і зручно багато разів перевдягатися у магазині
  3. Шукайте найсвіжішу інформацію про найліпші пропозиції у магазині біля каси

Black Friday: уникніть пасток одноденного шопінгу
ОКСАНА ОСАДЧАредактор Українського центру оцінювання якості освіти
Чимало роботодавців передають скани трудових книжок до ПФУ ще з 2020-го, хоча й не було точних вказівок, як це робити. Із 23.07.2021 нарешті маємо чіткий порядок від ПФУ. Скористайтеся ілюстрованою інструкцією від експерта



зміст

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді