Верховний Суд України узагальнив правову позицію, якої дотримуватимуться суди при вирішенні спорів

Проаналізувавши винесені у 2013 році рішення Верховний Суд України 01.04.2014 узагальнив свою правову позицію щодо вирішення справ певних категорій у Висновках, викладених у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 237 КАС України, за I півріччя 2013 року (далі — Висновки)

Проаналізувавши винесенні у 2013 році рішення Верховний Суд України 01.04.2014 узагальнив свою правову позицію щодо вирішення справ певних категорій у Висновках, викладених у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 237 КАС України, за I півріччя 2013 року (далі — Висновки).

Так, при вирішення справ щодо призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат із відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування має враховуватися, що відповідно до статті 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення»  від 05.11.1991 № 1788-XII органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів несуть (відповідно, й відшкодовують) підприємства та організації (постанова Верховного Суду України від 18.06.2013 у справі № 21-204а13).

У пригоді Вам стане:

Підготовка документів для призначення пенсій працівникам: крок за кроком

ВСУ також нагадав, що оскільки згідно зі статтею 18-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII пошук підходящої роботи для інваліда здійснює державна служба зайнятості , обов’язок підприємства зі створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов’язком займатися пошуком інвалідів для працевлаштування (постанови Верховного Суду України від 02.04.2013 у справі № 21-95а13, від 16.04.2013 у справі № 21-81а13).

Однак, якщо при поданні звіту за формою № 3-ПН підприємство не повідомляло службу зайнятості про наявність вакансій для працевлаштування інвалідів, роботодавець має сплатити адміністративно-господарські санкції за незайняті інвалідами робочі місця (постанова Верховного Суду України від 28.05.2013 у справі № 21-386а12).

У пригоді Вам стане:

Звітуємо про працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді