Скасування відсотків за кредитами на час військової служби, вихідний у день народження Тараса Шевченка та інші законодавчі ініціативи

Останніми днями у Верховній Раді зареєстровано кілька актуальних законопроектів, зокрема, проект Постанови ВР про скасування виплати відсотків за кредитами особам, призваним на військову службу до Національної гвардії України та Збройних Сил України

Напружена ситуація в державі супроводжується підвищеною законодавчою активністю. Депутати Верховної Ради щодня пропонують заходи, які можуть вплинути на обороноздатність, не забуваючи при цьому про тих громадян, які наразі призиваються на військову службу.

Так, 20 березня у Верховній Раді зареєстровано за № 4507 проект Постанови про скасування виплати відсотків за кредитами особам, призваним на військову службу до Національної гвардії України та Збройних Сил України.

З метою забезпечення підтримки особам, призваним відповідно до Указу «Про часткову мобілізацію» на військову службу до Національної гвардії України та Збройних Сил України, та членам їх сімей, зважаючи на необхідність убезпечити вказаних осіб від виникнення скрутних фінансових ситуацій та заборгованостей по виплаті кредитів та нарахованих відсотків, пропонується:

1.Скасувати виплати відсотків за кредитами особам, призваним відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» на військову службу до Національної гвардії України та Збройних Сил України, в усіх банках на території України незалежно від форми власності на період несення такими особами військової служби.

2. Національному банку України видати протягом двох календарних днів з моменту підписання даної Постанови відповідні розпорядження усім банкам на території України незалежно від форми власності та забезпечити негайне виконання Постанови.

21 березня Верховна рада зареєструвала за № 4519 проект Постанови про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв'язку з агресією Російської Федерації.

Пропонується:

невідкладно відновити призов до Збройних Сил України (нагадаємо, що з 2014 року призов до лав Збройних Сил України скасовано, останній призов відбувся восени 2013 року).

Міністерству освіти і науки України рекомендувати розширити вивчення початкової військової підготовки у курсі «Захист Вітчизни» в середніх загальноосвітніх навчальних закладах, відновити роботу військових кафедр при вищих навчальних закладах.

Міністерству оборони України — на базі усіх військових частин сухопутних військ розгорнути навчально-тренувальні центри для добровольців, яких залучати до служби у військовому резерві, а на базі військових комісаріатів військ розгорнути навчально-тренувальні центри для добровольців, з яких організовувати загони для територіальної оборони.

І нарешті — не про мобілізацію.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 4506 від 20 березня 2014 року, яким пропонується внести зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, встановивши новий святковий день 9 березня — Шевченків День (День народження Тараса Шевченка). Автори законопроекту вважають, що прийняття Закону сприятиме належному пошануванню Тараса Шевченка державою і українським народом.

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді