Готуємось до позачергових виборів у Верховну Раду України

Теми:
«Урядовий кур’єр» опублікував Указ Президента України про розпуск ВРУ. Позачергові вибори відбудуться 21.07.2019

Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» від 21.05.2019 № 303/2019 опублікований в газеті «Урядовий кур’єр» 23.05.2019.

Вибори народних депутатів регламентує Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 № 4061-VI (далі — Закон № 4061).

Виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з дня, наступного після дня опублікування Указу Президента України, тобто з 24.05.2019 (ч. 4 ст. 16 Закону № 4061).

Позачергові вибори депутатів відбуваються в останню неділю 60-денного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень ВРУ, виданого відповідно до Конституції України (ч. 3 ст. 16 Закону № 4061).

Отже, позачергові вибори народних депутатів відбудуться 21.07.2019. Відтак, роботодавці мають пам’ятати про гарантії для працівників, залучених до виборчого процесу (ст. 119 КЗпП, ст. 36 Закону № 4061).

Як увільнити працівників, залучених до виборчого процесу читайте найближчим часом журналі «Кадровик-01» та на нашому порталі.

Також нагадуємо державним службовцям, які планують взяти участь у виборах як кандидати у депутати, про їх обов’язок в одноденний строк письмово повідомити про це керівника державної служби та оформити відпустку без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі (ст. 10 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII). Як правильно надати відпустку без збереження заробітної плати?

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46114

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді