Як направити у відрядження сумісника. Настанови від Держпраці

Управління Держпраці в Івано-Франківської області пропонує три варіанти, щоб відрядити сумісника.

Держпраці нагадує, що службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк в інший населений пункт для виконання службового доручення поза місцем його основної роботи.

Відрядження на кілька годин: як табелювати

Порядок направлення у відрядження, строки, оплату, гарантії та компенсації унормовує Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59. Управління Держпраці вважає, що законодавство про відрядження поширюється на всі категорії працівників, а не лише на державних службовців або службовців взагалі. Тому для уникнення конфліктів на підприємстві пропонує передбачати відрядження у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Якщо роботодавець направляє у відрядження працівника, який працює за основним трудовим договором і за сумісництвом, пропонується три можливі варіанти оформлення:

  • відрядження за основним місцем роботи, а на роботі за сумісництвом працівнику надають відпустку без збереження зарплати;
  • відрядження за основним місцем роботи і за роботою за сумісництвом. При цьому за працівником зберігається місце роботи (посада) і середній заробіток за основною та суміщуваною роботою, а витрати на відрядження розподіляють між підприємствами основної роботи та роботи за сумісництвом за згодою між їх керівниками;
  • відрядження за суміщуваною роботою, а за основним місцем роботи працівнику надають відпустку без збереження зарплати.

У цих випадках надають відпустку без збереження зарплати тривалістю не більше 15 календарних днів за рік відповідно до статті 26 Закону «Про відпустки».

За інформацією Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виконання обов’язків директора на час відрядження: зразок наказу

Директор у відрядженні, а на підприємстві постійно виникають проблеми та завдання, які потребують оперативного розв’язання. Доручіть посадовій особі підприємства виконувати частину повноважень директора на час його відсутності
51629

Максимальний і мінімальний строки відрядження

На який строк відряджати працівника, роботодавець вирішує не тільки з огляду на завдання, що треба виконати. Є й часові обмеження. Мінімальний строк відрядження однаковий для приватного підприємства і бюджетної установи, а ось максимальний — різниться. Кадровик бюджетної установи знайде у цій статті бонус — таблицю з максимальними строками відряджень для різних категорій персоналу
12310

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження кадровик вносив про це інформацію в Журнал реєстрації відряджень.
19006

Наказ про скасування відрядження

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад захворів, а вам необхідно підготувати наказ про скасування відрядження, скористайтеся експертним зразком. Документ оформлений за вимогами нацстандарту ДСТУ 4163:2020.
19854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді