НАЗК змінило порядок перевірки факту подання е-декларацій

Відповідальний структурний підрозділ перевіряє факт подання декларації суб’єкта декларування, який припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, — упродовж 5 робочих днів після спливу строку у 20 робочих днів з дня звільнення.

НАЗК змінило порядок перевірки факту подання е-декларацій

НАЗК наказом від 19.05.2020 № 204/20 уніс зміни до Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» (далі — Закон) та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого рішенням НАЗК від 06.09.2016 № 19.

Припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, є останній день виконання суб’єктом декларування зазначених функцій. В минулій редакції днем припинення означуваної діяльності був день видачі трудової книжки суб’єкту декларування, із зазначенням підстав такого припинення.

Відповідальний підрозділ (особа) повинна перевірити факт подання декларації суб’єктів декларування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, — упродовж п’яти робочих днів після спливу строку у двадцять робочих днів з дня припинення суб’єктом декларування означеної діяльності.

З порядку виключено норму, яка зобов’язувала відповідальний структурний підрозділ перевіряти факт подання декларації суб’єктів декларування, які претендують на зайняття посад в строк до призначення або обрання особи на посаду.

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Протягом десяти календарних днів з граничної дати подання перевіряють декларації при входженні (включенні, залученні, обранні, призначенні) до складу конкурсної комісії, утвореної відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Закону та інших законів України, Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

У повідомленні НАЗК про неподання чи несвоєчасне подання суб'єктом декларування декларації при припиненні діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, вказують дату припинення цієї діяльності. До такого повідомлення додають копії документів, що підтверджують дату припинення зазначеної діяльності.

НАЗК затвердив нову форму Подання Національного агентства про факт неподання чи несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді