Уряд визначив порядок укладання контракту на держслужбі та затвердив його форму

У контракті зазначають предмет, істотні та додаткові умови, строк дії контракту та реквізити сторін. До контракту обов’язково додають графік виконання завдань.
Уряд визначив порядок укладання контракту на держслужбі та затвердив його форму


КМУ постановою від 17.06.2020 № 494 затвердив:

  • Порядок укладення контрактів про проходження державної служби (далі — Порядок);
  • форму Типового контракту про проходження державної служби.

Порядок визначає зміст, процедуру укладення, зміни та розірвання контракту про проходження державної служби (далі — контракт) як строкового трудового договору, укладеного між державним органом та особою, яку призначають (переводять) на посаду державної служби категорії «Б» або «В».

Коли укладають контракт, заборонено звужувати обсяг прав особи, визначених законодавством з питань державної служби та законодавством про працю в частині, не врегульованій Законом України «Про державну службу».

Як надати додаткову відпустку держслужбовцю

Контракт можна укласти з особою, яку призначають (переводять) на посаду державної служби та основні посадові обов’язки за посадою якої передбачають виконання конкретного завдання (завдань). Таке завдання є заздалегідь визначеним, досяжним, з встановленими датами початку і завершення виконання, тобто не виконується постійно.

Робота на посаді державної служби, яка передбачає укладення контракту, не може бути типовою та повторюваною.

Учасники процедури укладення контракту:

  • суб’єкт призначення або керівник державної служби;
  • переможець конкурсу на зайняття посади державної служби або державний службовець, що переводиться на відповідну посаду державної служби;
  • служба управління персоналом.

Сторони контракту:

  • державний орган в особі суб’єкта призначення або керівника державної служби;
  • особа, яку призначають (переводять) на посаду державної служби.

Контракт укладають за формою Типового контракту про проходження державної служби.

Порядок визначає зміст контракту, процедуру укладення та зміни контракту, порядок та умови припинення дії контракту.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63978

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563322

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді