Яка мінімальна штатна чисельність антикорупційних уповноважених в державних органах? Роз’яснює НАЗК

Мінімальну штатну чисельність уповноваженого підрозділу встановлюють залежно від кількості штатних одиниць державного органу.

Яка мінімальна штатна чисельність антикорупційних уповноважених в державних органах? Роз’яснює НАЗК

НАЗК (роз’яснення від 16.06.2020 № 4) підготував рекомендації, як визначити мінімальну штатну чисельність уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах.

Роз’яснення відображають позицію НАЗК, щоб забезпечити однакове виконання обов’язкових вимог до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах, встановлених наказом НАЗК від 24.03.2020 № 112/20 (далі — Наказ № 112/20).

Уповноважені підрозділи утворюють в апаратах міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, а також в їх територіальних органах.

Загальна кількість працівників уповноваженого підрозділу не може перевищувати 15 осіб.

Мінімальну штатну чисельність уповноваженого підрозділу встановлюють залежно від кількості штатних одиниць державного органу.

У державному органі зі штатною чисельністю штатних одиниць:

  • ≤ 99 — визначають уповноважену особу з числа працівників державного органу. До таких працівників можна віднести спеціаліста внутрішнього аудиту, працівника юридичної або кадрової служби;
  • від 100 до 199 — призначають уповноважену особу. Посаду уповноваженої особи вводять до структури органу як окрему штатну одиницю;
  • від 200 до 399 — утворюють уповноважений підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 2 одиниці;
  • від 400 до 599 — утворюють уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 3 одиниці;
  • від 600 до 799 — утворюють уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 4 одиниці;
  • від 800 — утворюють уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 5 одиниць.

Загальну чисельність осіб уповноваженого підрозділу державного органу, встановлену на підставі наведеного вище розрахунку, обов’язково збільшують на одну штатну одиницю на кожні 15 підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління державного органу.

При підрахунку підприємств, установ, організацій НАЗК рекомендує не враховувати ті, що перебувають у процесі припинення діяльності.

Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління державного органу, при розрахунку мінімальної штатної чисельності уповноважених підрозділів мають враховувати вимоги, встановлені Наказом № 112/20.

Ольга Догадіна
провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді