Види робочого часу, та що вказати в заяві про неповний день

У чому різниця між неповним та скороченним робочим часом? Кому роботодавець не може відмовити у встановленні неповного робочого часу?

Види робочого часу, та що вказати в заяві про неповний день

Умовно робочий час за тривалістю можна поділити на три види:

  1. Нормальний. Тривалість робочого часу працівників встановлена 40 годин на тиждень;
  2. Неповний. Робочий час становить меншу кількість годин, ніж встановлено нормативно-правовими актами;
  3. Скорочений. Час, протягом якого працівник повинен виконувати свої трудові функції, але оплата праці такого працівника проводиться в повному розмірі.

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень як при п'яти, так і при шестиденному робочому тижні (ст. 50 КЗпП).

✔ Норма робочого часу на 2021 рік

За згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватися як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ст. 56 КЗпП).

Неповний робочий час може встановлюватись угодою роботодавця і працівника на певний строк і без зазначення строку.

Це обовязково!

На прохання працівника неповний робочий час обов'язково встановлюють для вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 14 років, дитину-інваліда, для догляду за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку.

Особи, які працюють неповний робочий час, користуються тими самими правами, що і працюючі на умовах нормального робочого часу. Тобто, їм надається відпустка тієї самої тривалості, вихідні і святкові дні, а час роботи зараховується у трудовий стаж.

Оплата праці при неповному робочому часі провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Ввести неповний робочий час можна:

При цьому запровадження неповного робочого часу з ініціативи роботодавця є зміною істотних умов праці. Відповідно потребує завчасного попередження працівників не менше ніж за два місяці. Якщо ж неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника, то такого попередження не вимагається, і неповний робочий час може бути запроваджений з будь-якого моменту.

У заяві про встановлення неповного робочого часу працівник має зазначити:

  • вид неповного робочого часу (неповний робочий день чи неповний робочий тиждень),
  • режим роботи під час неповного робочого часу (час початку та закінчення роботи),
  • період, на який встановлюється неповний робочий час тощо.
Зразки заяв про встановлення неповного робочого часу

Скорочений робочий час встановлюється для таких категорій :

  • для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) — 24 години на тиждень;
  • для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень;
  • для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) — скорочена тривалість робочого часу встановлюється законодавством.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 12 серпня. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки, оновлений провідним експертом із трудового законодавства — Оленою Петровською.
96792

Скорочена тривалість робочого часу

У кадровій практиці скорочену тривалість робочого часу часто плутають із неповним робочим часом. А це — поняття різні. Зі статті дізнаєтеся, кому встановлюється скорочений робочий час та чим він відрізняється від неповного.
20909

Виробничий календар кадровика на травень 2024

Зустрічайте останній місяць весни разом із нашим робочим календарем. Тут знайдете кількість робочих та вихідних днів, зможете правильно розрахувати норму робочого часу, вчасно подати звіти. Календар кадровика на травень 2024 — весняний фон для робочого столу вашого ПК, де зібрана вся актуальна інформація
10531

Виробничий календар кадровика на квітень 2024

У робочому календарі на квітень 2024 року знайдете не тільки кількість робочих та вихідних днів у місяці, а й зможете правильно розрахувати норму тривалості робочого часу. Календар кадровика на квітень 2024 — чудовий фон для робочого столу та зручний підкажчик
6673

Виробничий календар кадровика на березень 2024

Зустрічайте весну разом із нашим календарем. Тут знайдете правильно розраховану тривалість робочого часу, кількість робочих днів у березні та кадрові звіти. Календар кадровика на березень 2024 — чудовий весняний фон для робочого столу вашого ПК та зручний підкажчик у кадрових справах
8029

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді