Чи достатньо, якщо кандидат на роботу покаже РНКОПП в додатку Дія? Роз’яснює експерт Експертус Кадри

Відтепер е-РНОКПП — цифровий аналог паперового податкового номера, але будьте обачні, якщо кандидат на роботу показує смартфон замість паперового документа.

Чи достатньо, якщо кандидат на роботу покаже РНКОПП в додатку Дія? Роз’яснює експерт MCFR Кадри

КМУ на засіданні 16 вересня 2020 року затвердив механізм використання цифрової версії податкового номера (е-РНОКПП) та електронних копій документів у застосунку Дія. Відтепер е-РНОКПП — цифровий аналог паперового податкового номера.

Відповідні зміни внесені до постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон» від 15.04.2020 № 278.

Уряд затвердив механізм використання електронних копій документів у Дії. Відтепер торгові мережі, поштові відділення, банки та сервіси зможуть офіційно приймати цифрові документи.

У мобільному застосунку Дія е-РНОКПП відображатиметься двома способами: у складі е-паспорта (ID-картка чи біометричний закордонний паспорт) або як окремий документ — е-РНОКПП (якщо у користувача немає е-паспорта).

Постанова містить перелік ситуацій, коли можна скористатися документами у смартфоні.

Наприклад, під час:

  • отримання послуг поштового зв’язку;
  • проведення банківських операцій;
  • на касах супермаркетів для підтвердження віку;
  • отримання послуг з медичного обслуговування;
  • отримання адміністративних послуг;
  • повернення коштів сплачених за товар, тощо.

При працевлаштуванні кандидат на роботу має надати інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) — довідку, що засвідчує реєстрацію платника податків у Держреєстрі або паспорт, до якого внесли відомості про реєстраційний номер фізичної особи — платника податків. Його зазначають у повідомленні ДПС про прийняття на роботу, а за виконану роботу за ним нараховуватимуть зарплату.

Тож для того, щоби скористатися послугами — цифрової версії податкового номера досить, а ось для оформлення трудових відносин — ні. Для уникнення механічних помилок і далі користуйтеся паперовою довідкою, що засвідчує реєстрацію платника податків у Держреєстрі або паспортом, до якого внесли РНОКПП.

Мінцифри зазначає, що наразі цифровий номер платника податків та електронні копії інших документів доступні лише для бета-тестувальників.

Олена Петровська

за матеріалами Мінцифри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46123

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді