Чи приймати від працівника довідку ВПО у застосунку Дія? Роз’яснює експерт Експертус Кадри

Вже в жовтні в мобільному застосунку Дія з’явиться цифрова Довідка про взяття на облік ВПО. Чи можна спиратися на неї в кадрових процедурах?

Чи приймати від працівника довідку ВПО у застосунку Дія? Роз’яснює експерт MCFR Кадри

Цифрова Довідка про взяття на облік ВПО — нова можливість додатку Дія. За словами Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, вона відображатиметься разом з іншими цифровими документами.

Документи, які подають при прийнятті на роботу

16 вересня 2020-го Уряд схвалив постанову, якою запроваджує цифрову довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) в мобільному застосунку Дія.

Щоб отримувати державні послуги, громадяни України, які внаслідок війни на Сході або окупації Криму виїхали з місця постійного проживання, повинні підтвердити факт внутрішнього переміщення довідкою про взяття на облік ВПО.

Паперова довідка тепер буде доступною і в цифровому форматі.

Внутрішньо переміщена особа і біженець: чи тотожні поняття

Довідка про взяття на облік для ВПО потрібна у випадках:

  • отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • доступу до призначення або відновлення внутрішньо переміщеним особам виплати довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг, пенсії;
  • відновлення чи обміну паспорта громадянина України, вклеювання фотокартки за місцем фактичного проживання;
  • забезпечення права на освіту, освітні пільги;
  • припинення трудових відносин та взяття на облік у центрі зайнятості у спрощеному порядку;
  • участі у житлових програмах;
  • спрощення порядку отримання субсидії;
  • реалізація виборчого права;
  • отримання гуманітарної та благодійної допомоги;
  • проведення фінансових операцій в банках: відкриття рахунку, отримання кредитів, оформлення депозитів тощо.
Пізніше на порталі Дія буде доступна послуга із замовлення такої довідки онлайн.

Статус працівника як ВПО майже не позначається на кадрових процедурах і має значення лише при прийнятті на роботу. ВПО не встановлюють випробування відповідно до частини 3 статті 26 КЗпП.

Чи приймати від працівника довідку ВПО у застосунку Дія?

Так, можете приймати таку довідку в мобільному застосунку як підставу не встановлювати випробування при працевлаштуванні.

Жоден нормативно-правовий акт не вимагає від внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО) надавати довідку про взяття на облік. Проте, роботодавець не порушить трудові права кандидата на роботу, коли прийме таку довідку в мобільному застосунку та не встановлюватиме випробування при працевлаштуванні.

Олена Петровська

за матеріалами Мінцифри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163641

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді