Як взяти участь у виборах під час карантину. Порядок від КМУ

25 жовтня 2020 року обиратимемо депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Якщо ваш працівник — учасник виборчого процесу, маєте знати як оформити необхідні документи та увільнити від роботи учасника виборчого процесу.

Як взяти участь у виборах під час карантину. Порядок від КМУ

Постановою КМУ від 14.09.2020 № 846 уряд дозволив перетинати кордон офіційним спостерігачам від іноземних держав та міжнародних організацій, які спостерігатимуть за ходом виборів та затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів.

Центральна виборча комісія, окружна, територіальна та дільнична виборчі комісії (далі — виборча комісія) повинні забезпечити організацію підготовки та проведення відповідних виборів із дотриманням санітарних норм та правил, протиепідемічних заходів, затверджених цим Порядком та визначити відповідальну особу, яка проводить опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг:

  • усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій, перед входом до таких приміщень;
  • усім особам, які беруть участь в організації голосування виборців за місцем перебування;
  • залученим до виконання обов’язків під час виборчого процесу поліцейським, працівникам органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

Рекомендації експертів Експертус Кадри та зразки документів допоможуть вам покласти документування організації температурного скринінгу на відповідальну особу.

У разі виявлення у особи температури тіла понад 37,2 °С та/або симптомів респіраторних захворювань, їй рекомендовано утриматися від відвідування приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування, участі в організації голосування виборців за місцем перебування та звернутися за медичною допомогою.

Виборцям, які підлягають самоізоляції відповідно до пункту 20 постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641, рекомендують голосувати за місцем перебування.

Члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, інші особи, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток.

У разі виявлення випадку гострої респіраторної хвороби COVID-19 в одного із членів виборчої комісії, всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції за відсутності симптомів респіраторних захворювань. У разі наявності контакту з хворим без застосування засобів індивідуального захисту таких членів виборчої комісії направляють на самоізоляцію.

Виборці повинні дотримуватись протиепідемічних заходів, обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення, перебувати у респіраторі або захисній масці. При цьому члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи.

Олена Петровська

за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді