ТОП-3 відповіді НАЗК щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Невпевнені, чи має суб’єкта декларування подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані? Скористайтесь відповідями НАЗК, як чек-лістом для перевірки.

ТОП-3 відповіді НАЗК щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Нещодавно Національне агенство з питань запобігання корупції роз’яснило: хто, як та в які строки має подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Так, що деякі суб’єкти декларування мають інформувати про свої доходи, видатки або придбане майно, якщо вони перевищують 50 прожиткових мінімумів. Щоб впевнитись, чи має суб’єкт декларування подавати таке повідомлення, НАЗК пропонує три запитання-відповіді для самоперевірки.

Е-декларування: 12 аспектів, про які необхідно знати

Як вирахувати 50 прожиткових мінімумів?

Під час розрахунку використовується прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року. У 2020 році він складає 2102 грн.

Отже, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подається при одноразовому доході, видатку або придбанні майна на суму від 105 100 грн.

Що мається на увазі під «одноразовим доходом/видатком»?

Одноразовий дохід — той, який нарахований та виплачений одним джерелом доходу та має визначену дату отримання. Повідомлення подається в разі одноразового доходу/видатку, що перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Приміром, суб’єкт декларування продає машину за 300 000 грн:

  • якщо оплата здійснюється єдиним платежем, тоді це вважається одноразовим доходом і суб’єкт декларування має проінформувати про це НАЗК;
  • якщо оплата здійснюється двома частинами протягом двох місяців по 150 000 грн, то про кожен такий дохід треба повідомляти НАЗК.

Аналогічний підхід слід застосовувати і для видатку (витрати).

Зверніть увагу, що у випадку із доходом мова йде про суму до вирахування податків (нараховану), а не фактично отриману.

ТОП-3 відповіді НАЗК щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Що робити, якщо вартість відповідного майна не відома?

Такі ситуації є виключними та трапляються, наприклад, коли декларант отримав у спадок нерухоме майно, грошова оцінка якого не проводилася. У такому разі не потрібно повідомляти НАЗК про суттєву зміну в майновому стані.

Увага!

Подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не звільняє від обов’язку зазначити відповідну інформацію в декларації.

За інформацією НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді