Гіг-працівників працевлаштують у віртуальній бізнес-країні Дія Ciті

Мінцифри планує забезпечити IT-сектор сучасними та гнучкими умовами працевлаштування через укладення гіг-контрактів, але не виключає найм резидентами Дія Сіті фізичних осіб — підприємців та працівників за трудовим договором (контрактом).

Гіг-працівників працевлаштують у віртуальній бізнес-країні Дія Ciті

✈️ Як оформити відрядження дистанційного працівника

Мінцифри зареєструвало у Верховній Раді проєкт Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 02.11.2020 № 4303 (далі — Закон № 4303).

Новація законопроєкту — концепція гіг-працевлаштування, яка додає звичній моделі фрілансу основні трудові права працівника: відпустку, лікарняні, мінімальну зарплату та інше. Працівники та компанії отримають сучасні трудові інструменти: договори про нерозголошення, уникнення конкуренції, не переманювання, комфортні для працівника механізми звільнення.

Законодавці вважають, що технологічні компанії та їх працівники повинні мати можливість укладати контракти як особливу форму трудового договору.

Для гнучкого регулювання трудових відносин між резидентами Дія Сіті та особами, працю яких вони використовують, Закон № 4303 має два шляхи:

  • контрактну форму трудового договору;
  • найм гіг-працівників на підставі гіг-контракту.

Гіг-контракт — це новий інструмент, який зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та забезпечує соціальні гарантії гіг-працівнику.

⚡️ Як оформити працівника, що не наразитися на штраф

Законодавці планують внести зміни до КЗпП та визначити, що робота гіг-працівників та їх відносини з резидентами Дія Сіті, у тому числі відповідальність та порядок вирішення спорів, регулює Закон № 4303.

Права, обов’язки гіг-працівників та резидентів Дія Сіті, порядок та підстави припинення гіг-контрактів, робочий час, час відпочинку, організація роботи гіг-працівників, у тому числі охорона праці, умови та порядок виплати винагороди, зобов’язання гіг-працівників визначатиме гіг-контракт або іншим чином, з урахуванням положень Закону № 4303.

У випадку прийняття законопроєкту оформлення гіг-контракту не вважатимуть фактичним допуском до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

Зауважимо, що проєкт закону № 4303 містить неоднозначні положення, які суперечать чинному законодавству.

Юристи — фахівці з трудового права вже висловлюють занепокоєння положеннями законопроєкту, що стосуються гіг-контрактів та вже продемонстрували небезпеку як для працівників, так і для економіки в цілому в багатьох країнах.

Олена Петровська
за матеріалами ГО «Трудові ініціативи»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді