Нова редакція гарантій для донорів у КЗпП з 25 січня

Забезпечте донору трудові гарантії

Нова редакція гарантій для донорів у КЗпП з 25 січня

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові працівника, який виявив бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, увільняють від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, та зберігають за ним середній заробок за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Після кожного дня, коли працівник здавав кров та/або її компоненти, йому надають день відпочинку та зберігають середній заробіток за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

За бажанням працівника цей день приєднують до щорічної відпустки.

Такі зміни внесені у статтю 124 КЗпП Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-ІХ, далі — Закон.

Закон набув чинності 25 жовтня 2020 року та уведений в дію з 25 січня 2021 року.

Деякі норми Закону почнуть діяти ще пізніше — із дня, коли КМУ прийме рішення про початок діяльності уповноваженого органу у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові.

Закон визначає правові та організаційні засади державної політики у заготівлі, тестуванні, переробці, зберіганні, розподілі, транспортуванні й реалізації донорської крові та її компонентів крові, визначає стандарти безпеки та якості донорської крові і її компонентів.

Відповідно з 25 січня 2021 року втратив чинність Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.1995 № 239/95-ВР.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25778

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46130

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді