Обов’язок роботодавця — продовжити щорічну відпустку у разі хвороби працівника під час відпустки. Висновок Верховного Суду

Працівник може скористатися своїм правом продовжити щорічну відпустку після хвороби, якщо повідомив роботодавця про тимчасову непрацездатність під час відпустки або надав лікарняний

Обов’язок роботодавця — продовжити щорічну відпустку у разі хвороби працівника під час відпустки. Висновок Верховного Суду

Якщо працівник планує перенести невикористану частину відпустки на інший час, він має написати заяву та погодити з роботодавцем новий час відпочинку. Роботодавець — видати новий наказ.

Перенесення на інший термін або продовження відпусток у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника

Відпустку саме продовжують у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку (п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП, ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Для того, щоби роботодавець міг виконати обов’язок продовжити щорічну відпустку в разі тимчасової непрацездатності працівника, що настала під час відпустки, йому достатньо отримати від працівника листок непрацездатності, засвідчений у встановленому порядку.

Як перенести відпустку через тимчасову непрацездатність

Ні КЗпП, ні Закон про відпустки не зобов’язують працівника звернутися із заявою продовжити відпустку та отримати на це згоду роботодавця.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 13.10.2020 (справа № 712/9213/18, провадження № 14-108цс20).

Відсутність заяви працівника про продовження відпустки не може скасувати законодавчо встановлений обов’язок роботодавця продовжити відпустку на дні тимчасової непрацездатності, а тим більше не може бути вирішальною підставою притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності та звільнити за прогул без поважних причин.

Якщо у роботодавця відсутні можливості продовжити таку відпустку — він може скористатися правом відкликати працівника з відпустки.

Разом з тим, своє бажання перенести невикористану частину відпустки на інший період працівник має оформити заявою та узгодити з роботодавцем.

Роботодавець — визначитися, чи відповідає новий період відпустки інтересам підприємства, не порушує процес організації праці, право на відпочинок працівника та видати відповідний наказ.

У своєму рішенні Верховний суд відійшов від правової позиції, викладеної в інших судових рішеннях, за якою працівник зобов’язаний подати заяву та отримати згоду роботодавця продовжити щорічну відпустку у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Таку згоду роботодавець має виразити у наказі та ознайомити з ним працівника.

Верховний Суд вважає, що така позиція звужує права працівника та невиправдано розширює права роботодавця, що не відповідає вимогам статті 80 КЗпП та статті 11 Закону про відпустки.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Реєстру судових рішень

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
142

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27019

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50246

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34853

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді