Як надати та оплатити відпустку працівнику, який навчається у виші

Роз’яснення від Управління Держпраці у Кіровоградській області

Що потрібно знати кадровику про надання та оплату відпустки для працівників, які навчаються у вищих навчальних закладах

Відповідно до ст. 202 КЗпП кожний роботодавець (незалежно від виду його діяльності та форми власності) повинен створювати працівникам, які навчаються без відриву від виробництва, необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

Як надати навчальну відпустку

Тривалість відпустки у зв’язку з навчанням у ВНЗ залежить від:

  • рівня акредитації закладу;
  • курсу, на якому навчається студент;
  • навчальної відпустки.

Відпустка у зв’язку з навчанням у ВНЗ та закладах післядипломної освіти (ст. 216 КЗпП України, ст. 15 Закону України «Про відпустки») надається за умови успішного навчання, а її тривалість, залежно від конкретних обставин, складає від 10 к. д. до чотирьох місяців.

Підставою для надання працівникові додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням є:

  • документ, оформлений навчальним закладом, у якому працівник навчається (довідка-виклик на сесію). У цьому документі зазначається період, протягом якого студент має брати участь у лабораторно-екзаменаційній (екзаменаційній) сесії та інформація про його успішність;
  • заява працівника про надання йому додаткової відпустки у зв’язку з навчанням.

Додаткова відпустка у зв’язку із навчанням

Надання відпустки оформлюється наказом керівника підприємства, установи, організації.

Право на такі відпустки передбачено Конвенцією Міжнародної організації праці про оплачувані навчальні відпустки від 24.06.1974 № 140, главою XIV «Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням» КЗпП, розділом ІІІ Закону «Про відпустки».

Згідно з Конвенцією МОП про оплачувані навчальні відпустки, «навчальні» відпустки надаються працівникам з метою навчання на визначений період у робочий час з виплатою відповідної грошової допомоги.

Статтею 115 КЗпП України та статтею 21 Закону «Про відпустки» передбачено, що зарплата працівникам за час відпустки виплачується не пiзнiше, нiж за три днi до її початку.

Кожна особа, яка користується вiдпусткою одержує за повний перiод цієї вiдпустки зарплату, нараховану вiдповiдно до методу, що визначається компетентним органом влади або іншим вiдповiдним органом у кожнiй країнi.

На час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня зарплата.

У відповідності до п.7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 8 лютого 1995 р. № 100 (зі змінами), нарахування виплат за час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням провадиться шляхом ділення загальної суми заробітної плати за останні 12 місяців, що передують навчальній відпустці (або за менший фактично відпрацьований період, якщо відпустка надається до спливу цього часу) на відповідну кількість календарних днів року (чи, відповідно, меншого відпрацьованого періоду) за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Отриманий результат перемножується на кількість календарних днів навчальної відпустки.

На підставі ст. 36 Закону «Про оплату праці», за порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності відповідно до законодавства.

Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25453

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44074

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33158

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22079

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді