Новий закон: Верховна Рада врегулювала конфлікт інтересів у роботі депутатів місцевих рад

Визначили, коли очільники та депутати ОМС можуть голосувати на сесії ради в умовах конфлікту інтересів

Новий закон: Верховна Рада врегулювала конфлікт інтересів у роботі депутатів місцевих рад

Закони України по-різному регулюють конфлікт інтересів. Закон України «Про місцеве самоврядування» дозволяє брати участь у засіданні та ухвалювати рішення в умовах конфлікту інтересів, якщо самостійно публічно оголосити про це. Закон України «Про запобігання корупції» забороняє особі брати участь у засіданні та ухвалювати рішення після повідомлення про конфлікт інтересів.

Як приймати на роботу в ОМС

23 грудня 2020 року Володимир Зеленський надав свої пропозицій до Закону України «Про внесення зміни до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо врегулювання конфлікту інтересів діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (законопроект від 27.08.2020 № 3034а, далі — Закон).

Цей Закон ВР прийняла 3 грудня 2020 року. У новій редакції частини 1 статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» депутати визначили, що конфлікт інтересів у роботі депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів врегульовують відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Запобігання корупції та реалізація антикорупційних програм: як призначити уповноважених чи створити підрозділ

Президент ветував закон та зазначив, що конфлікт інтересів у роботі голів обласних, районних, районних у містах рад, законом не врегульований.

Депутати врахували пропозицію Володимира Зеленського та заборонили головам обласних, районних, районних у містах рад, а також сільським, селищним, міським головам, секретарю, депутатам сільської, селищної, міської ради та головам обласних, районних, районних у містах рад голосувати в умовах конфлікту інтересів на сесії відповідної ради.

Робота близьких осіб в одній сільській раді: чи можливо

Такі особи можуть брати участь у голосуваннях відповідних рад тільки у випадку, якщо колегіальний орган може втратити повноважність через їх неучасть.

Закон України «Про внесення зміни до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо врегулювання конфлікту інтересів діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (законопроект від 27.08.2020 № 3034а) повторно прийнятий з пропозиціями Президента на засіданні ВР 19 лютого 2021 року.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Новинного центру ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46113

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді