Мінсоцполітики: цифрові сервіси для електронного обліку трудової діяльності запрацюють через три місяці

Працівник зможе отримувати дані про трудову діяльність через сервіс «Електронна трудова книжка» на порталі ПФУ

Мінсоцполітики: цифрові сервіси для електронного обліку трудової діяльності запрацюють через три місяці

Трудову діяльність працівника обліковуватимуть в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Закон про електронні трудові книжки: перспективи кадрової «п’ятирічки»

Цифрові сервіси для електронного обліку трудової діяльності запрацюють через три місяці. Саме в такий термін після офіційної публікації набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-ІХ.

Реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд.

Інформацію про трудову діяльність за попередні роки в електронний реєстр зможе передати працівник самостійно або його роботодавець у вигляді сканованих або оцифрованих копій трудової книжки, довідок.

За бажанням працівника роботодавець буде зобов’язаний продовжувати облік трудової діяльності в паперовій формі. Трудову книжку у будь-якому випадку зберігатиме працівник.

На те, щоб внести дані зі сканів у реєстр, відвели п’ять років. У цей перехідний період можна застосовувати і паперовий, і електронний облік трудової діяльності.

Окрім інших переваг, електронна трудова книжка створить можливість автоматично призначити пенсію за віком через особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінсоцполітики

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46114

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді