Міноборони пропонує внести законодавчі зміни щодо військового обліку жінок

Що пропонує Міністерство?

ukraine.jpg

Міноборони розробило і передало до ВР пропозиції змін до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз Міністерство працює над законопроєктом разом з профільним комітетом Комітет ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Нагадаємо, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом, тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження Парламента.

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр зауважила: "Якщо будуть прийняті зміни — Міноборони і Генштаб їх виконають".

image18
Юлія Видиборець, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку, Київ
Як діяти роботодавцю, який отримав вимогу ТЦК надати списки жінок, які мають перебувати на військовому обліку➤Як відсортувати необхідний список жінок➤За якою формою подавати списки до ТЦК➤Що роз'яснити працівницям, які мають стати на військовий облік


Досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Водночас для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

У разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

Ганна Маляр закцентувала, що йдеться про добровільну постановку на військовий облік, й з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою.

За матеріалами телеграм-каналу Ганни Маляр

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді