Уряд оновив Положення про реєстр кваліфікацій

Роботодавці зможуть перевірити достовірність документів про кваліфікацію працівника онлайн

14_03_2022.png

17 червня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» від 01.04.2022 № 2179-ІХ (далі — Закон № 2179).

Закон № 2179 увів у КЗпП термін «професійний стандарт» (ст. 4-2 КЗпП) та визначив пріоритет професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками. Роботодавці відноситимуть виконувані роботи до певних тарифних розрядів і присвоюватимуть кваліфікаційні розряди робітникам згідно з професійними стандартами за погодженням із профспілкою (ст. 96 КЗпП, ст. 6 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Професійні стандарти в кадровій роботі: що необхыдно врахувати

Інформацію про присвоєні / підтверджені професійні кваліфікації, кваліфікаційні центри та експертів з акредитації кваліфікаційних центрів зберігатиме Реєстр кваліфікацій.

Кабмін постановою від 27.09.2022 № 1063 виклав у новій редакції Положення про Реєстр кваліфікацій, затверджене постановою КМУ від 16.06.2021 № 620.

Реєстр кваліфікацій — це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, ведення обліку, відображення, оброблення реєстрових даних про кваліфікації.

Держатель Реєстру — Національне агентство кваліфікацій.

Основі завдання Реєстру кваліфікацій:

  • забезпечити доступність інформації про професії (види занять), професійні та часткові професійні кваліфікації, освітні кваліфікації, професійні стандарти з урахуванням рівнів Національної рамки кваліфікацій;
  • інформувати фізичних та юридичних осіб про видані документи про професійні кваліфікації;
  • проводити моніторинг розвитку Національної системи кваліфікацій;
  • узагальнювати інформацію про кваліфікації, у т. ч. за рівнями Національної рамки кваліфікацій, найменування професій, інформації про кваліфікаційні центри, експертів з акредитації кваліфікаційних центрів;
  • забезпечити достовірність виданих документів про професійну кваліфікацію.

У Реєстрі кваліфікацій:

  • розмістять у відкритому доступі інформацію про професійні та освітні кваліфікації, професійні стандарти, кваліфікаційні центри;
  • інформуватимуть про розроблення професійних стандартів.

✅ Перелік затверджених професійних стандартів

Усі відомості, що містяться в Реєстрі кваліфікацій, крім персональних даних та інформації з обмеженим доступом, будуть публічними й відкритими для користувачів.

Національне агентство кваліфікацій надаватиме безоплатний й вільний доступ до Реєстру кваліфікацій через свій офіційний веб-сайт.

За матеріалами Урядового порталу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169496

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5528

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10090

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10146

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді