Як прийняти на роботу працівника, з яким призупинили трудовий договір

Працівник, з яким призупинили трудовий договір, і надалі перебуває у трудових відносинах із підприємством

6_1-_02_22.jpg

Східне Міжрегіональне управління Держпраці роз’яснило, що під час призупинення трудових відносин за попереднім місцем роботи, яке було для працівника основним, він має право працевлаштуватись у іншого роботодавця та визначити таке нове робоче місце основним. Згода роботодавця не потрібна. Працівнику достатньо повідомити роботодавця про укладення трудового договору та визначення нового місця роботи основним.

Нагадаємо, що з 10 червня 2021 року визначаємо основне місце роботи по-новому:

Основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон про ЄСВ).

Працівник зобов’язаний повідомляти страхувальника, в якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання) (п. 3-1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV; далі — Закон № 1058).

Тобто в теорії, за законом, працівник міг би, наприклад:

  • спочатку при прийнятті на роботу вказати, що просить його прийняти на основне місце роботи;
  • пізніше відкликати заяву про прийняття на роботу в частині визначення місця роботи на цьому підприємстві як основного.

Але це в теорії. Нові норми Закону про ЄСВ та Закону № 1058 уможливлюють зміну статусу із основного місця роботи на сумісництво за два кроки — працівник подає заяву про це, роботодавець видає відповідний наказ. Однак на практиці кадровик може скласти наказ, але бухгалтер не зможе показати таку зміну статусу в обов’язковій звітності без підстави у вигляді номерів та дат наказів про звільнення та прийняття.

Як переоформити сумісництво на основну роботу

Законодавство про працю не передбачає можливості для працівника мати два основних місця роботи. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). Тож працівник, з яким призупинили трудовий договір, й надалі перебуває у трудових відносинах із підприємством та має основне місце роботи. Прийняти його на роботу можете тільки за сумісництвом.

Якщо приймаєте на роботу в установу, організацію, що фінансують з державного бюджету, ураховуйте заборони та обмеження працювати за сумісництвом. Зважайте також на Перелік робіт, який не вважають сумісництвом для працівників державних підприємств, установ і організацій, визначений у Додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом, затвердженого наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.1993 № 43.

За матеріалами системи «Експертус Кадри»

та Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115855

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
144361

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді