Професіонали з вищою немедичною освітою: новий розділ у Переліку

У новий розділ уключили посади клінічного психолога, психотерапевта, капелана в охороні здоров’я

kapelani_08.11.jpeg

МОЗ наказом від 30.09.2022 № 1782 вніс зміни до наказу від 28.10.2002 № 385, що затверджує переліки закладів охорони здоров’я та посад працівників у галузі охорони здоров’я. Новим розділом: «Професіонали з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я» доповнили Перелік посад професіоналів з вищою немедичною освітою, затверджений наказом МОЗ від 24.02.2021 № 346. До розділу уключили посади клінічного психолога, психотерапевта, капелана в охороні здоров’я. 

Кваліфікаційні вимоги до посад визначать у Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП, затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117. 

Зміна 10 до Класифікатора професій

Працювати клінічним психологом можуть фахівці, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня за спеціальністю «Психологія», із умовою до 01 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія». Особа, яка працевлаштована на посаду психолога або практичного психолога закладу охорони здоров’я до 01 січня 2023 року, має стаж роботи у системі охорони здоров’я понад 5 років та переводиться на посаду «клінічний психолог», має право до 01 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» зі скороченим терміном підготовки, що визначає заклад вищої (післядипломної) освіти в кожному випадку окремо і може становити від одного до трьох місяців. 

Працювати психотерапевтом можуть фахівці, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня за спеціальністю «Психологія» та пройшли спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» з наступною спеціалізацією за фахом «Психотерапія». 

Працювати капеланом в охороні здоров’я можуть фахівці, які здобули вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Богослов’я» або вищу духовну освіту еквівалентного рівня, із умовою до 01 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічне душпастирство». 

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172475

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6028

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10701

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10730

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді