Відстрочки від призову продовжили ще на один місяць

Продовжили відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які надало Мінекономіки та які не закінчилися станом на 10.11.2022

image23

Бронювання працівників під час війни

КМУ продовжив автоматично ще на один місяць  строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації постановою від 02.12.2022 № 1345. Відповідні зміни внесли до постанови КМУ «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації» від 04.11.2022 р. № 1259.

Відстрочки, які надало Мінекономіки згідно з постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194  та які ще не закінчилися станом на 10 листопада 2022 р., діятимуть автоматично ще два місяці. Мінекономіки роз’яснило, що у такому випадку додатково не ухвалюватиме рішення продовжити відстрочки (Лист від 11.11.2022 № 2704-20/74373-03).  Враховуйте це під час бронювання військовозобов’язаних працівників, взаємодії з ТЦК та СП та підготовці витягів з наказів про бронювання.

Нагадаємо, що 30 листопада 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 04.11.2022 № 2732-ІХ (далі — Закон № 2732).

Умови бронювання виклали у новій редакції статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон). Зокрема, зможемо забронювати працівників: 

  • які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно, щоб забезпечити функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання мобзавдань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи й надають послуги для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими визначатимуть які підприємства, установи і організації є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановить КМУ.

Порядок та критерії бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, яких зможемо забронювати на період мобілізації та на воєнний час, визначатимуть Закон, акти Президента та КМУ. Під час дії воєнного стану органи державної влади, інші держоргани, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, зазначені у частині 1 статті 25 Закону, зможуть забронювати працівників за списком, поданим у порядку, встановленому КМУ.

Нові правила бронювання почнуть діяти тільки після того, як Кабмін розробить окремий порядок, що визначить ці критерії. До того часу діє порядок, визначений постановою КМУ від 03.03.2022 № 194.

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104491

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82671

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24491

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді