Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.


Осінній призов до армії 2019 розпочався. Відповідно до розпорядження КМУ від 29.09.2019 № 880-р восени на стокову військову службу призвуть 15 200 осіб.

Підстави для звільнення або відстрочки від призову

Загальні відомості:

1) Терміни призову «осінь 2019»:

триватиме 3 місяці з жовтня по грудень.

2) Призовний вік:

у військкомати цього року призиватимуть чоловіків, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

3) Тривалість строкової выйськової служби:

  • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, — до 18 місяців;
  • для осіб, які на час призову на службу мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр, — до 12 місяців (ч. 1 ст. 23 Закону № 2232).

На плечі кадровика лягає обов’язок — увільнити від роботи призваних працівників.

Підставою для оформлення увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на службу 2019 є повістка.

Оповіщення про призов на строкову військову службу відбувається повістками. Їх вручають призовникам через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності (п. 64 Положення № 352).

Форма повістки унормована в додатку 15 до Положення № 352. Повістка про необхідність прибути на призовну дільницю (за підписом військового комісара) містить стандартний текст.

Текст повістки

Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» Ви призвані на строкову військову службу і зараховані в команду № ____ (зазначається номер команди, наданий обласним військовим комісаріатом).

Пропоную Вам «_____» _____________ 200____ р. о ____ годині з’явитися для відправлення на збірний пункт за адресою: ___________________________________.

Порядок оповіщення працівників

Порядок оповіщення призовників про виклик на призовні дільниці визначено пунктом 47 Порядку № 921.

Роботодавець повинен:

1) видати наказ про оповіщення;

2) довести наказ до відома призовників у частині, що стосується їх прибуття до військкомату у визначені строки;

3) надіслати копію наказу до військкомату в триденний строк;

4) проконтролювати результати оповіщення;

5) проконтролювати прибуття призовників до військкомату;

6) письмово повідомити військкомат про призовників, які не виконали наказ та не прибули за викликом до військкомату.

Законодачі гарантії для призовників 2019

Отримання кадровою службою повістки є підставою для надання працівнику гарантій, передбачених частиною 3 статті 119 КЗпП: за працівниками, призваними на строкову військову службу зберігають:

  • місце роботи,
  • посаду,
  • середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову.

Працівника, призваного на строкову військову службу в 2019 році, також слід замінити одним із законних способів.

Роботодавець має видати наказ про увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на строкову службу з дати призову, зазначеної в повістці.

Зразок наказу про увільнення від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу

осінній військовий призов 2019

СКАЧАТИ

Увага! Повістка на зворотній стороні містить обов’язки призваного на строкову військову службу, один із яких — перед явкою для відправлення одержати розрахунок за місцем роботи.

Востаннє форма повістки зазнала змін у грудні 2006 року. Це означає, що зміни, які вносилися до законодавства в сфері військової служби упродовж останніх років, у формі повістки не враховано. Отже, зважаючи на вищу юридичну силу КЗпП порівняно із постановою КМУ, якою затверджено Положення № 352, працівник підлягає увільненню від роботи із збереженням місця роботи, посади та середнього заробітку.

Надалі необхідно зареєструвати наказ в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика
Юлія Видиборецьголовний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»
Не знайши у статті відповіді на своє запитання? Поставте його експертам системи «Експертус Кадри»

Відтак копія наказу про увільнення на час проходження строкової військової служби потрапляє до табельника. Час відсутності працівника-призовника у табелі обліку робочого часу табельник відмічає буквеним кодом «ІН» (цифровим 22) — «Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо)».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді